Po 5 letech používání mojí milované skořicové pasty jsem dostalal chuť na něco nového. Umíchala jsem si tedy pastu, která je svěží a slaná 🙂
Himalájská sůl se poslední dobou začíná objevovat i v komerčních zubních pastách. Výhodou této je, že si můžete dopřát množství, které Vám vyhovuje, ať už z ohledem na chuť či množství minerálů.
V mističce smícháme jíl a sůl (pokud vám vadí, lze vynechat). Přidáme destilovanou vodu (kvůli delší trvanlivosti) nebo hydrolát a umícháme do hladké kašičky. Přidáme kokosový olej a lehce vtíráme, aby se nám všechny složky propojily. Nakonec přikápneme 2 kapičky EO máta, zamícháme a je hotovo!
Pastu je potřeba uchovávat ve vzduchotěsné nádobce, aby nevysychala. Ze zkušenosti, vydrží 2 měsíce při pokojové teplotě a můžeme ji nabírat přímo kartáčkem.
- jíl má odkyselující a lehce abrazivní účinky, přitom nepoškozuje sklovinu
- himalájská sůl je také abrazivní, doplňuje zubům užitečné minerály, má protizánětlivé a antibakteriální účinky
- kokosový olej dezinfikuje dutinu ústní a lehce vyběluje zuby
- destilovanou vodu dáváme kvůli delší trvanlivosti
- hydrolát z heřmánku je ještě lepší variantou, protože zklidňuje záněty a působí proti bolestem zubů
- máta má desinfekční účinky a osvěžuje dech