POZOR POZOR! Tento recept opravdu není pro začátečníky. Výsledný produkt ovlivňuje tvrdost vody, správné poměry, kvalita a výběr surovin.
U tohoto receptu je opravdu nutné přesně dodržet postup a dávkování, jinak se nám nepovede gelová konzistence a mýdlo se bude srážet.
- Mýdlo si nastrouháme na jemno a pomalu rozpouštíme v horké vodě.
- Když je zcela rozpuštěno,
přidáme lžíci octa, který změkčuje vodu, dodává nádobí lesk a také působí jako konzervant a desinfekce. - Ocet jsme zrušily, může se ovlivňovat se sodou na praní a pokud použijeme coco glukosid, tak není třeba!
- Přidáme lžičku sody na praní, která postupně směs zahustí a také, spolu s mýdlem, nádobí odmašťuje. Mícháme, dokud není zcela rozpuštěna. Všimněme si, jak směs postupně gelovatí. (Můžeme dát na chvíli do ledničky, čímž urychlíme celý proces.)
- Esenciální olej přidáme až nakonec a promícháme. Ihned plníme ideálně do nádoby s pumpičkou.
Získáme cca 750 ml ekologického „jaru“, který skvěle odmašťuje a rozpouští vodní kámen.
Pokud chcete, aby váš jar ještě více pěnil a odmašťoval, můžete na závěr přidat coco glukosid.
Testovala a vykoumala Katka, Agi a já – díkec!
TIP: někdo preferuje olivové mýdlo, někomu jar zase funguje s mýdlem na praní. No a naše Agi ta je dává půl na půl a to je její ověřená klasika 🙂