Tuhle bezinkovou dobrůtku asi všichni znáte, ale myslím, že na našem webu by neměla chybět 🙂
Natrhám květy bezu a nechám je chvíli na trávě nebo v košíku, aby z nich stihly vylézt všechny mušky a brouci. Poté květy naložím do velkého hrnce a přiliju vodu. Přidám cca 10g kyseliny citronové a jeden dobře pomytý a nakrájený citron.
Nechám macerovat ideálně 48h.
Macerát scedím na jemném sítku, aby nepropluly kousky květů, které by později v sirupu mohly plesnivět. Ve velkém hrnci smíchám macerát s cukrem a nechám lehce převařit. Dávám bílý a třtinový cukr napůl, hnědý cukr má dost intenzivní vůni i barvu a když jsem dávala pouze ten, tak bezinky nebyly moc cítit.
Po vystydnutí přeliji do vysokých lahví, popíšu a uskladním ve spíži 🙂 Sirup přidávám do čajů když jsme nemocní a máme teploty – bez podporuje pocení.
Receptur i postupů je mnoho – nebojte se experimetnovat 🙂