Sluníčko nevoní, ale vůně citrusů vám ho v zimě vnesou do života!

To nebude zimní depka, možná je to SAD neboli sezónní afektivní porucha. Nová doba přináší nové choroby, nebo aspoň různé…

To nebude zimní depka, možná je to SAD neboli sezónní afektivní porucha. Nová doba přináší nové choroby, nebo aspoň různé dříve nepojmenované poruchy. A SAD je jednou takovou. Většině lidí dobře známou. Hovorově se jí, co pamatuju, říkávalo prostě „zimní depka“.

Odborně vzato to ale (naštěstí) deprese zpravidla není. Ta totiž nemá sezónní charakter. Kdežto sezónní afektivní porucha se naopak vyznačuje tím, že na nás sedá v zimním čase kvůli nedostatku světla.

Jedním z dalších výrazných rozdílů mezi depresí a sezónní poruchou je, možná vás to překvapí, citlivost vnímání vůní. Klinické deprese se projeví také sníženou čichovou citlivostí. U SAD vědci zjistili opak. Postižení lidé vykazují zvýšenou olfaktorickou sensitivitu! To přímo nahrává využití aromaterapie. A na prvním místě se hlásí právě citrusové éterické oleje.

Provedené výzkumy ukázaly, že citron působí antidepresivně, snižuje pocit úzkosti, posiluje dopamin a serotonin a povzbuzuje. Grapefruit také povzbuzuje a lehce zvedá hladinu adrenalinu i noradrenalinu.

Jako spíše uklidňující je uváděn bergamot, ten jemně snižuje krevní tlak a zpomaluje srdeční tep. Pomeranč také zklidňuje srdeční tep, zlepšuje stav úzkosti a přináší radost, zvyšuje hladinu serotoninu.

Tak praví výzkumy. Já doporučuji, vždy dejte hlavně na svůj nos. Přestože každý z citrusů má svoje specifika, jedno je jim všem společné! Pod voňavou slupkou se ukrývá radost a sluníčko. Nevěřím, že by vám citrusová vůně nezvedla náladu. Aspoň o píď!

A náhodou, nemáte to jako já kdysi? Mně totiž vůně citrusů připomínaly něco „záchodového“, prostě univerzální WC čistič. Ale pomohlo sahat po kvalitních esencích od renomovaných firem. Případně místo citronu zvolit limetku, eventuálně přidat trochu „hořkého“ bergamotu… A toaletní odér je pryč!

Bergamot

Hořko-citrusová vůně bergamotu je hlavně o emocích. Dobře pomůže tam, kde se neprojevený hněv a vztek odrazil ve špatném zažívání.

Přecitlivělost, úzkosti, nervozita, napětí, špatná nálada? Čichněte bergamotu… A uvařte si populární čaj Earl Grey!

Citron

Pronikavý až ostrý citronek. Skvělá očistná vůně pro hlavu zatíženou myšlenkami k prasknutí. Citron osvěžuje mysl a pokud se vám mozek už trochu přehřívá, tak ho vůní citronu trochu zchladíte.

Starosti, zmatky, nejistota? Nasaďte tuhle vůni. A když je nejhůř a po ruce není éterický olej, prostě rozkrojte citron a zhluboka se několikrát nadechněte…

Grapefruit

Sladký i hořký zároveň. Ideál pro ty, co nemusí pomeranč, citron ani mandarinku. V grepu je trochu ze všeho a současně je jedinečný. Čistí jemně, pomáhá tělu detoxikovat a duši se povznést. Oživuje a dodává do života chuť! Jeho vůní zkuste zahnat chuť na mlsání. Funguje to!

Nevěříte si, obviňujete sebe i druhé, jste frustrovaní a podráždění, pořád někde hledáte „mouchy“? Zgrapefruitujte se trochu! Ono si to všechno sedne a vaše vnitřní dítě na vás zase laškovně zamrká…

Limeta

To, co s námi dělá limetková vůně, je podobné účinkům lahodného letního nápoje známého jako mojito. Limetka jako by nám na hlavu nasadila to legrační koktejlové paraplíčko a odstínila trable všedních dnů. Prostě se hodí na stres všeho druhu…

Mandarinka

Mandarinka je takový „dětský“ éterický olej. Nejen proto, že se pro děti doporučuje, ona má totiž mimořádnou moc probudit naše spící vnitřní dítě. Chvíle, kdy si zapomínáme hrát, nás činí smutnými a melancholickými.

Cítíte-li nějaké emoční bloky, které by jen trochu mohly souviset s tímto tématem, nasaďte sladkou a něžnou mandarinkovou vůni do difuzéru! Nebo prostě a jednoduše 3 kapky na papírový kapesníček a rozdýchejte to. Je to spolehlivé! Roztančíte se, vytáhnete antistresové omalovánky, uvaříte barevnější večeři než obvykle…

Pomeranč

Asi ten nejklasičtější mezi citrusy a nejpopulárnější. Však si to zaslouží. Radost, hojnost, optimismus! Je tady někdo, kdo jeho sladce oranžovou sluníčkovou vůni nemá rád? Uvolňuje, uklidňuje, povznáší.

Beznaděj, pesimismus, nespavost, smutek, neúspěch? Pomeranč na vás!

 

Článek připravila Katka Polívková, která u nás vede řadu kurzů. Mrkněte na Katčin profil a na kurzy, na kterých se s ní můžete potkat.

 

 

Zdroje:

MOJAY, Gabriel. Aromaterapie pro léčení duše: jak obnovit emocionální a mentální rovnováhu pomocí esenciálních olejů. Praha: Alternativa, 2009. ISBN 978-80-85993-64-6.

NOE, Marie. Aromaterapie do kapsy: malá encyklopedie éterických olejů. Praha: One Woman Press, 2014. ISBN 978-80-86356-49-5.

https://en.wikipedia.org/wiki/Seasonal_affective_disorder

https://roberttisserand.com/2016/01/essential-oils-and-seasonal-affective-disorder/

http://www.aromaspol.cz/Esencialni-oleje-a-sezonni-afektivni-porucha

 

Discover wild-tornado.online, your go-to place for top-tier online gaming in Australia 2023! Get in on the fun today.

Step into a world of thrilling games and massive rewards at jackpot jill vip! Let's win, Aussies!