Rozhovor s mojí guru Katkou Polívkovou o vykuřování

Vykuřování bytu je v poslední době u nás v bytě na denním pořádku. První svoje kadidlo jsem dostala od kamarádky,…

Vykuřování bytu je v poslední době u nás v bytě na denním pořádku. První svoje kadidlo jsem dostala od kamarádky, která ho přivezla z Etiopie. K Vánocům mě čekala pod stromečkem šalvěj bílá. A mezi mé poslední úlovky v krámcích patří mastix.

Když jsem zavítala ke Katce na aroma masáž, tak namíchala božskou směs na vykuřování a to už byl jen krůček k sestavení našeho kurzu Základy domácího vykuřování a výroba vykuřovacího svazku.

A tady máte rozhovor, abyste se s námi naladily a na vykuřovací večer dorazily 🙂

K čemu všemu jsou vykuřovadla a jaké mají účinky?
Prostě na všechno! Ale ne všechna. Chce to aspoň základní znalost účinků. Zjednodušeně se dá obrovské množství druhů rozdělit na účinné k očistě, pro zdraví, ke zklidnění či povzbuzení, afrodiziakální a různé rituální. Můžeme si také vybrat rozdělení místopisné, podle oblastí tradičního použití. Nebo historické… A taky podle materiálu – pryskyřice, dřeva, byliny.

Jak často doma vykuřovat?
Jak je libo. Klidně každý den. Ale spíš záleží, jak to má kdo rád. Já určitě doporučuji vyčistit prostory nové – třeba byt či dům, kam se stěhujeme. A pak takové, kde došlo k nějakým „nepříjemnostem“, což může každý vnímat po svém, mám na mysli hádky, rozchody, úmrtí apod. No a jsou místa, kde cítíme nějakou těžkost, prostě nám tam není dobře, i když by třeba být mělo. Zkuste je vykouřit! 🙂
Pokud je někdo zvyklí pálit doma denně vonné tyčinky, ani každodenní vykuřování mu nebude dělat problém. A když někdo při zapálení vánočního františka jednou ročně vyskakuje jako čertík z krabičky, pro toho asi vykuřování úplně nebude… Ale zas by mohl být nadšen z vykuřovací pícky, na té se jen jemně odpařují vonné látky z rostlinného materiálu a kouř prakticky nevzniká žádný.

Jsou nějaká nejtypičtější vykuřovadla?
Určitě kadidla. Ta zná každý, v bibli se o téhle pryskyřici mluví na 22 místech. Jejím velkým benefitem je (kromě krásné čisté vůně) mnohovrstevné působení na lidský organismus i okolní prostor.
A pak záleží na místě světa, kde se zrovna nacházíte. Tady u nás ve středu Evropy je to určitě jalovec, rozmarýn a šalvěj.

Mohou se míchat ve směsích?
Určitě. Historie je plná různých vykuřovacích směsí. Ta nejznámější je asi směs pálená v katolických kostelích. Což není čisté kadidlo, i když je tak nazýváno, ale zpravidla směs kadidla, myrhy a mastixu. Hodně známá je i staroegyptská směs Kyphi nalezené v pyramidách a hojně zmiňovaná v historických textech. Ale i naše tradiční purpura je vlastně vykuřovací směsí. Budu o tom mluvit na workshopu…

Co je k tomu potřeba?
Záleží co chcete pálit. Jiný přístup potřebují pryskyřice, jiný byliny. Je to trochu alchymie najít ten správný. Ale s trochou zkušeností to zvládne každý. Doporučuju zkusit na začátek něco a postupně svůj vykuřovací arzenál doplňovat.
Seznam by mohl vypadat takto: kadidelnice, uhlíky, mořský písek, vykuřovací pícka, čajová svíčka atd…

 

Discover wild-tornado.online, your go-to place for top-tier online gaming in Australia 2023! Get in on the fun today.

Step into a world of thrilling games and massive rewards at jackpot jill vip! Let's win, Aussies!