Při včerejší procházce na mě vykoukl asi jeden z prvních jedlých plevelů „jarní“ sezóny – ptačinec žabinec. A tak jsem…
Při včerejší procházce na mě vykoukl asi jeden z prvních jedlých plevelů „jarní“ sezóny – ptačinec žabinec.
A tak jsem se hned začetla do receptů a tipů, jak s ním „naložit“.
Ptačinec žabinec (stellaria media)
Vykukuje jako jeden z prvních jedlých plevelů, už během února a začátku března. Využijete ho jak v kuchyni, tak v léčebných mastích.
Považuje se za tonizující bylinku, obsahující velké množství minerálů. Má jemně projímavé účinky – stejně jako všechny jedlé plevele – a napomáhá očistě trávicího systému. Je protizánětlivý a využívá se v péči o spálenou, zánětlivou, ekzematickou pokožku. Mast můžeme využít na drobné ranky, říznutí….
Mast na záněty, ekzémy a kopřivku
Dvě hrsti ptačince necháme 1-2 dny zavadnout a poté naložíme do oleje. Vybrala bych olivový, který má také protizánětlivé vlastnosti. Macerujeme 1-3 týdny, poté slijeme a macerát rozpustíme ve vodní lázni s několika gramy včelího nebo kandelinového vosku. Přidáme pár kapek vitamínu E a směs nalijeme do čistých kelímků.
Co se týče poměrů surovin pro výrobu masti, můžeme použít tento základní recept na mast:
- 100 ml oleje
- 7 g vosku
- 1 lžička vitamínu E
Ptačinec je nabitý minerály a stopovými prvky. Obsahuje vitamíny A, D, B, C, rutin, vápník, fosfor, zinek, sodík, železo a další.
Recepty na dobroty s ptačincem
Vločkové smoothie nebo kaše
Ingredience:
- vločky
- ořechové nebo makové mléko, případně teplá voda
- špetka kurkumy a skořice
- banán
- jakékoliv další ovoce, co máme – já mám moc ráda hrušky
- lžíce medu nebo pár datlí či rozinek
- jakékoliv namočené oříšky (nemusí být)
- hrst ptačince
Všechno pomixujeme, ochutnáme a doladíme :). Přesné míry po mně nechtějte, liju a házím to do mixéru a přitom tančím v rytmu samby!
Pesto
Ingredience:
- několik hrstí ptačince
- oříšky nebo semínka
- špetka soli
- špetka pepře
- olivový olej
- stroužek česneku
- pár kapek citronu
Mixujeme nebo třeme do hladka :).
Mini pizza
Ingredience:
- pesto z ptačince a případně i dalších bylin
- těsto – můžete si udělat domácí na pizzu nebo použít kvalitní listové těsto
Těsto vyválíme do tenka a potřeme pestem, můžete posypat semínky nebo sýrem. Upečeme a nakrájíme na menší kousky.
Salát
Ingredience:
- hrst nakrájeného žabince
- špenát
- salát či čínské zelí
- olivy
- opražené ořechy nebo semínka
- kozí sýr
Na zálivku:
- olivový olej
- citron
- trocha hořčice
- trocha medu
Pomícháme a pojíme!
Myslím, že by se ptačinec mimo to hodil i do quiche, na jakýkoliv salát či jako ozdoba na polévku nebo do pomazánky na topinky.
Zajímají vás další jedlé plevele? Přihlašte se na Bylinkářov rok s Judit a společně si je ukážeme!
Zdroje:
Díky za krásný hlavní obrázek od Diana O’Driscoll
druidgarden
wildabundance