„Prokletý“ malinový olej

Je to již několik sezón, co se šíří různorodé informace a názory na malinový olej. Od zpráv o zázračných vlastnostech a…

Je to již několik sezón, co se šíří různorodé informace a názory na malinový olej. Od zpráv o zázračných vlastnostech a vysokém slunečním faktoru až po sdělení, že je malinový olej pouze marketingovým trikem a jeho schopnosti jsou nedostačující, navíc vzhledem k ceně.

I my jsme „na začátku“ podlehly krásné idee o tom, že ho můžeme používat místo opalovacího krému. Posléze a po několika konzultacích nyní propagujeme hlavně použití mechanických filtrů, jako je oxid zinečnatý a oxid titančitý.

Na druhou stranu, já osobně mám s malinovým olejem skvělé zkušenosti při regeneraci pokožky během léta a s jeho použitím do letní kosmetiky.

Tak jsem minulý rok oslovila Haničku Violku Bělíkovou a ve spolupráci s Kouzlem vůní jsme se na malinový olej podívaly detailněji.

Čerpaly jsme hlavně z lékařských studií, které však nemůžeme sdělovat – protože nesmějí být použity pro prodejní účely. My malinový olej prodáváme, a to se kříží.

Malinový olej RUBUS IDAEUS

Složení:

Esenciální mastné kyseliny, tokoferoly (vitamin E) – až 97 mg/100 g (hexanová extrakce), karotenoidy (vitamin A), ellagic acid 

Náš malinový olej:

  • kyselina linolová 48 – 55 %
  • kyselina linoleová 28 – 55 %
  • kyselina olejová 8 – 14 %
  • kyselina palmitová 2 – 8 %
  • kyselina stearová 0 – 3 %

Jedná se tedy o olej, který má vysoký obsah esenciálních mastných kyselin, které patří do skupiny nenasycených. Prvotně tedy můžeme předpokláddat, že olej rychle oxiduje. Avšak díky tomu, že obsahuje opravdu vysoké množství vitamínu E, tak je jeho stabilita vysoká.

Obsah látek samozřejmě ovlivňuje způsob zpracování. Jiný tedy může být v oleji získaném CO2 extrakcí a jiný v oleji lisovaném za studena.

Stabilita:

Stabilitu olejů ovlivňuje primárně několik faktorů. Je to světlo, teplo a složení oleje – respektive obsah nasycených a nenasycených kyselin a také množství antioxidantů v oleji.

Jedna ze studií uvádí, že po testování má malinový olej díky vysokému obsahu vitamínu E (antioxidant) vysokou stabilitu, dokonce ho srovnávají s olejem sezamovým. Z testovaných olejů získaných z bobulovitých plodů vyšel lépe pouze olej z borůvky.

Další studie se zaměřuje na malinový a rýžový olej v kombinaci s filtry v opalovacích přípravcích. Výstup studie ukazuje, že oba oleje mají vysoké antioxidační schopnosti a oba se osvědčily v konkrétních kombinacích s 2 vybranými filtry. Studie se hlavně zaměřuje na to, že díky použití těchto olejů je možné snížit množství filtrů v produktech.

Malinový olej v kosmetice:
  • antioxidační účinky
  • je protizánětlivý
  • bojuje proti stárnutí
  • hydratuje
  • má patentované užití v produktech na ekzémy a vyrážky
Vzhledem k tomu, že je poměrně stabilní a neoxiduje snadno, tak je vhodný pro použití do domácí kosmetiky. Skvělý olej na pleť :).

Malinový olej vnitřně:
  • zdroj esenciálních kyselin, které si tělo nemůže vyrobit a potřebuje je dodávat s potravou
  • protizánětlivý
  • antioxidant

V porovnání s dalšími oleji z bobulí, jako je borůvka a další dva druhy ostružin, je RUBUS IDAEUS nejhodnotnější.

Malinový olej má SPF 28 – 60! 
Ano, i tuto studii najdete online. A ta všem pěkně zamotala hlavu. Proto jsme se na ni podívaly a prošly ji a přidáváme problematické části studie.
Testování nebylo zaměřeno přímo na UV-A, UV-B, UV-C, a ve studii nenajdete metody. Tudíž se může jednat o špatné metody stanovení. Ve studii je použit olej, který je extrahovaný, ne lisovaný za studena. Malinový olej neprošel klinickým testováním.

Malinový olej má skvělé složení, hodí se do přírodní kosmetiky na regeneraci, ekzémy, záněty. Má vysokou stabilitu, nemusíte se tedy bát, že vám rychle žlukne. Doporučujeme ho použít do letní a poopalovací kosmetiky, případně i zakomponovat do letních krémů, ale ideálně vždy v kombinaci s mechanickými filtry.

Discover wild-tornado.online, your go-to place for top-tier online gaming in Australia 2023! Get in on the fun today.

Step into a world of thrilling games and massive rewards at jackpot jill vip! Let's win, Aussies!