Něco málo o hydrolátech…

Hydroláty neboli květové/bylinné vody se dlouhou dobu zpracovávaly jako “vedlejší” produkt při výrobě esenciálních olejů. Hydroláty mají velký význam v aromaterapeutické i…

Hydroláty neboli květové/bylinné vody se dlouhou dobu zpracovávaly jako “vedlejší” produkt při výrobě esenciálních olejů.

Hydroláty mají velký význam v aromaterapeutické i kosmetické péči. Nejstarším používaným hydrolátem je pravděpodobně růžová voda (popřípadě odvar z růže), kterou používali již staří Římané a Egypťané včetně královny Kleopatry :).

Slovo hydrolát je z francouzštiny a spojuje slovo “hydro“ – voda a “late” (ve francoužštině “lait”) – mléko (je to z toho důvodu, že mnoho hydrolátů má bezprostředně po destilaci jemně mléčnou zakalenou barvu).  Hydroláty získáváme většinou parovodní nebo vodní destilací z bylin, květin i dřevin.

Obsahují ve vodě rozpustné látky z rostlinného materiálu, který je destilován. Nejedná se o esenciální olej, protože ten není ve vodě rozpustný. I přesto každý litr hydrolátu údajně obsahuje 0,05 – 0,2 mililitru esenciálního oleje. Jedná se tedy o předestilovanou vodu obsahující molekuly esencí, které jsou rozpustné ve vodě.

Hydrolátům se během posledních několika let dostává velké popularity jak v kosmetickém průmyslu, tak i v aromaterapii. Důvodem je zřejmě vnitřní užívání, které je u nich oproti esenciálním olejům bezpečnější. Poptávka tak překapala i do strany nabídky a můžeme pozorovat, že roste počet destilérů, kteří se zabývají primárně destilací hydrolátů (proces, kdy se zaměříme primárně na produkci hydrolátů, se liší od běžné destilace esenciálních olejů). 

Výroba

Čerstvé byliny či květy se vloží do destilační aparatury spolu s vodou, která se zahřeje k bodu varu. Díky působení tepla v rostlinném materiálu praskají esenciální váčky nebo žlázky a spolu s párou stoupají uvolněné silice nahoru. Po schlazení opět zkapalní a do připravené nádoby vyteče hydrolát a na jeho povrchu plave tenká vrstva esenciálního oleje. Protože silice jsou směsi mnoha biochemických látek, část z nich je rozpustná ve vodě a smísí se tedy s ní. Výsledný hydrolát je tedy v podstatě destilovaná voda s příměsí části vonných látek. Proto jsou hydroláty velmi čisté a v zásadě i trvanlivé. Po otevření však mohou být kontaminovány z vnějšího prostředí, proto je potřeba je skladovat v lednici, nebo co nejdříve spotřebovat.

Použití

Hydroláty mají v aromaterapii užití všude tam, kde se nedají použít esenciální oleje, protože jsou příliš koncentrované. Nebo se nám více hodí vlastnosti látek rozpuštěných ve vodě.

Jsou tedy ideální pro malé děti, staré lidi nebo zvířata, protože jsou velice jemné. Dají se též bez větších starostí používat i vnitřně. Ale i s nimi to nepřehánějte 🙂 (na kurzu jsme měli možnost ochutnat například okurkový hydrolát, mňam!)

V kosmetice hydroláty slouží především k tonizaci a hydrataci pleti, popřípadě jako letní osvěžující tělový sprej. Hydroláty oceníme pro jejich vůni a schopnost šetrné regulace kožního mazu. Doporučuji hydrolát nastříkat na pleť ihned po probuzení a během dne opakovat. Jsou také ideální součástí dvoufázových krémů či čistících mlék, dle typu pleti. Je vhodné hydrolát nanést na pleť před použitím oleje, pleť je pak hydratovaná a lépe olej vstřebá. Během horkých letních dnů je používám i samostatně k osvěžování obličeje.

Mezi hydroláty existují velké rozdíly, proto si přečtěte článek Kouzelné květinové vody a jejich využití.

 

Hydroláty se používají samostatně, ale hodí se i do řady skvělých receptů:

 

V našem krámku najdete 100% hydroláty pod naší značkou, které jsou z větší produkce a jsou vhodné na výrobu vaší kosmetiky. Nejsou nijak konzervované ani neobsahují přidaný alkohol. Jsou poměrně silné, a proto je ředíme a používáme jako základ tělových mlék a krémů. 

 

 

Díky za informace a cestu jedné z mých učitelek: CATTY, Suzanne. Hydrosols: the next aromatherapy. Rochester, Vt.: Healing Arts Press, c2001. ISBN 978-089281946-1.

Discover wild-tornado.online, your go-to place for top-tier online gaming in Australia 2023! Get in on the fun today.

Step into a world of thrilling games and massive rewards at jackpot jill vip! Let's win, Aussies!