Naše tipy, jak zůstat fyzicky i duševně fit do jara

Zima, speciálně její druhá půlka, může být náročná. Fyzicky i duševně. Přispívá k tomu nejen menší množství sluníčka a hromady…

Zima, speciálně její druhá půlka, může být náročná. Fyzicky i duševně. Přispívá k tomu nejen menší množství sluníčka a hromady špinavého sněhu kolem.

Jak se tedy podpořit v okamžicích, kdy už zimy máme „po krk“ a jaro je stále v nedohlednu? Přinášíme vám naše tipy na to, co nám dělá dobře, co nám funguje proti chmurám a pocitu, že se ta zima táhne už nějak dlouho. Co vám tedy osobně doporučíme?

Judita

Aktualizováno 1.3.2022

Přátelé, každý večer mám sprchu s celotělovou masáží epsomskou soli. Poté masáž olejem s esencemi nebo bylinným macarátem, dle toho, jaké byliny či medicíny mi přijdou. 

Nedám dopustit na dopolední kávu! Těší mě každodenní procházky v okolí řeky i v lese a pozorování, jak se příroda probouzí. 

Aktuálně popíjím čaj z jemně čistících bylin – denně vypiji termosku.

Zapisuji do deníku, čtu krásné knihy, učím se Španělštinu a navečer mě čeká seriál či film.

Jsem spíše odpojená od sítí a nesleduji zprávy – několikrát denně se vracím k sobě, do vnitřního klidu a míru a beru si svou energii zpět. To vše vřele doporučuji i vám, neb je to třeba…

Čauky mňauky

—————————————————————————————————————————————-

Já miluju koupele ve slané vodě! Krásně vytahují z těla všechny chmury a smutky. Radost mi vždycky udělá posezení a dobrý drink s kámošema a někdy jenom s kámoškama.

Nedám dopustit na hezký film – mezi moje top patří Darjeeling unlimited nebo cokoliv od Mijazakiho.

Neopomenu ani návstěvu rodičů a koukání do ohně s purpurou na kamnech. Les – procházka, výlet s termoskou čaje. Skvělá je joga s Iarou, kdy můžu jít do hloubky a zastavit se a někdy zase pořádná party s tancem až do rána :).

 

Daniela

V podzimných a zimných mesiacoch trpím večným pocitom zimy, a tak je pre mňa najvačším blahom napustiť si vaňu horúcej vody s epsomskou soľou, vziať si knihu a skoro hodinku sa krásne vyhriať a vypnúť hlavu. Vždy si potom doprajem masku a poriadne sa namažem telovým olejíčkom alebo šľahaným bambuckým maslom. Je to taký môj každotýždňový rituál, kde rozpúšťam únavu ako fyzickú tak psychickú.

Hanka

Ztlumím světla naladím si pohodovou hudbu podle situace, někdy něco pomalejšího, někdy rychlejšího, a to na gramofonu – má to pro mě větší kouzlo. Prostor je osvícen svíčkami a hoří krb, vzduch je provoněný podle toho, co mi přijde zrovna pod ruku (třeba tahle směs esencí je bezvadná). Kolem mě je hromada dobrot – oříšky, sušené plody a samozřejmě čokoláda. K pití mám vodu, pivo a kávu. A ležím a nemyslím. A když přemýšlím, tak převážně nad sebou a nejbližšími a vše se snažím naladit na pozitivní vlnu. No a když neležím, tak si nohy namočím do lavoru s horkou vodou a nebo jsem rovnou s hudbou, dobrotami a svíčkou zalezlá ve vaně s epsomskou solí nebo s meduňkou a konopným olejem.

Markéta

Já relaxovat moc neumím, jsem spíš pro akci 😃. Když už na to přijde, tak mražené s láskou trhané borůvky s horkým mlékem a medem mi udělají vždy dobře, k tomu si pustit gramofon nebo TV a vypnout.

Taky je pro mě relax strávit chvilku s lidmi, co mě dokážou nabít svojí pozitivní energií, vypovídat se a prostě nic neřešit.

Maru

Když mi dochází síly, je mi smutno nebo potřebuju rozproudit, pomůže mi spolehlivě hudba. Nejlíp staré jazzové písně, na smutek ty procítěné, na oživení ty veselejší. Zatančím si nebo se jen tak pohupuju po bytě a hned je mi líp.

Když jsem hodně unavená, jdu ráda do voňavé sprchy. Smíchám 3 lžíce rostlinného oleje (sezam, jojoba nebo mandle) a 2 lžíce soli, do toho nakapu pár kapek esenciálních olejů podle nálady. K oživení třeba citrusy s rozmarýnem, ke zklidnění třeba levanduli a heřmánek… Smíchám a ve sprše vmasíruju do mokré kůže, osprchuju horkou vodou, zakončím proudem ledové a jsem pak jako nová ☺

Katka

Já a zimní rozladěnost? Kadidlo! Prostě univerzální recept na všechno… Ne, dělám si trochu legraci, ale vykuřování mě zachraňuje i v zimě. Zrovna na mě něco leze, tak jsem nasadila tymián. Mám jeho vůni moc ráda a vždycky mě skvěle vydezinfikuje. Ovšem nedoporučuju ho večer, je to docela nakopávák. Pro zjemnění kombinuju s obyčejnou šalvějí lékařskou.

K tomu čajíky! Lípa, dobromysl, šalvěj, to v případě chrchlání, kašlání… Bylinkou, na níž nedám dopustit ve zdravém stavu, je tulsi – bazalka posvátná alias zabíječ démonů, je lahodná, po ránu můžete zlehka přidat kvalitní zelený čaj a večer třeba růžové plátky. A posilovače imunity? Letos mě provází tinktura z eleuteroku, říká se mu sibiřský ženšen, ale ženšen to není. Je to silný přírodní adaptogen a imunostimulátor.

No a sladká tečka – kvalitní čokoláda. Tu nevynechávám nikdy. Taky občas svařené víno, letošní objev horký jablečný cider a v Brně turbomošt (horký mošt se slivovicí…).

Discover wild-tornado.online, your go-to place for top-tier online gaming in Australia 2023! Get in on the fun today.

Step into a world of thrilling games and massive rewards at jackpot jill vip! Let's win, Aussies!