Kouzelné květové vody a jejich využití

Co to jsou hydroláty a jak se získávají?  Přečtěte si článek Něco málo o hydrolátech… Hydroláty mají v aromaterapii užití…

Co to jsou hydroláty a jak se získávají?  Přečtěte si článek Něco málo o hydrolátech

Hydroláty mají v aromaterapii užití všude tam, kde se nedají použít esenciální oleje, protože jsou příliš koncentrované. Nebo se nám více hodí vlastnosti látek rozpustných ve vodě.

Jsou tedy ideální pro malé děti, staré lidi nebo zvířata, protože jsou velice jemné. Dají se též bez větších starostí používat i vnitřně. Ale i s nimi to nepřehánějte 🙂 (na kurzu jsme měli možnost ochutnat například okurkový hydrolát, mňam!)

V kosmetice hydroláty slouží především k tonizaci a hydrataci pleti, popřípadě jako letní osvěžující tělový sprej. Doporučuji hydrolát nastříkat na pleť ihned po probuzení a během dne opakovat. Jsou také ideální součástí dvoufázových krémů či čistících mlék, dle typu pleti. Je vhodné hydrolát nanést na pleť před použitím oleje, pleť je pak hydratovaná a lépe olej vstřebá.

 

 

Růže

Růží je několik typů – nejčastěji je k dostání růže damašská a bulharská. Neliší se svými vlastnostmi, ale existují jemné rozdíly ve vůních. Po růžové vodě sáhnu vždy jako první, pokud mám klientky, které potřebují pleť vrátit do rovnováhy. Růže je hojivá, vhodná pro všechny typy pleti (včetně citlivé pokožky). Obzvláště se hodí pro sušší, dehydratovanou a zralou pleť.

Levandule

Má krásnou medovou vůní a jeho pH je nejbližší pokožce. To je i důvodem, proč je na rozdíl od esenciálního oleje z levandule vhodný hlavně pro sušší pleť.

Je hojivá, lehce antibakteriální, hodí se pro suchou a zánětlivou pleť, kterou zklidňuje. Je také skvělým prvním pomocníkem po opalování, spálení či bodnutí hmyzem.

Máta

Hit tohoto léta! Je krásně chladivá, hojivá, lehoučce znecitlivuje. Proto je vhodná jako voda po holení pro pány i dámy, jako letní deosprej i ústní voda. Doporučuji pro pleť mastnou a smíšenou. Pokud je pro vás až moc peprná, stačí smíchat s růží nebo levandulí.

Má povzbuzující, ochlazující, aktivizující účinky, stahuje póry a rozjasňuje pleť. Ráda ho používám do letní kosmetiky, na osvěžení dechu a do zubní pasty. Používáme ho do sprejů proti hmyzu a do krému po opalování. 

Vilínová voda

Vyrabí se z květů vilínu virgilského, má příjemnou vůni po čaji. Přirozeně obsahuje malé množství alkoholu a je antibakteriální, proto se hodí pro čištění mastné a aknózní pleti. Po ošetření však doporučuji omýt vodou (může vysušovat). Má stahující účinky, takže je skvělá po holení a jako deodorant. Ideálně ji ředím s destilovanou vodou nebo dalšími hydroláty.

Neroli

Poměrně výrazná vůně pomerančových květů. Je silně antidepresivní, proto ji využijete především během podzimních a zimních splínů. V péči o pleť je ideální pro mastnou pleť, protože hydratuje a zároveň jemně reguluje tvorbu kožního mazu. Pokud vám navíc ještě voní, tak je pro vás ideální volbou.

Má intenzivní vůni a velmi silně působí na naši psychiku. V aromaterapii se primárně používá proti strachům a úzkostem. V péči o pleť je ideální pro mastnou pleť, protože hydratuje a zároveň jemně reguluje tvorbu kožního mazu. Pokud vám navíc ještě voní, tak je pro vás ideální volbou.

Heřmánek

Má medovou vůni podobně jako levandule. Je velmi hojivý a má čistící účinky. Uklidňuje psychiku. Hodí se pro zánětlivou pleť. Při dlouhodobém používání může vysušovat, takže doporučujeme kombinovat s růžovou vodou nebo levandulí.

Heřmánek má regenerační a protizánětlivé vlastnosti. Hodí se i pro miminka. Je ideální do přípravků na oči a do zubních past. Je možné ho použít i přímo do očí, například pokud trpíme alergií a oči nám otečou a slzí.

 

Kadidlo

Kadidlový hydrolát se vyrábí destilací pryskyřice kadidla. Má svěží nasládlou, dřevitou, balzámovou vůni. Díky tomu působí relaxačně, ale taky podpoří regeneraci fyzickou i psychickou.

Kadidlo i v podobě hydrolátu je skvělé pro zralou pleť, pomáhá bojovat proti vráskám. Působí protizánětlivě.

Santálové dřevo

Hydrolát vyrobený destilací santálové dřeva má krásnou nasládlou, lehce dřevitou vůni.

Je vhodný k péči o suchou a ekzematickou pokožku, je dostatečně jemný i pro citlivou. Pomáhá vzpružit dehydrovanou a zralou pleť. Působí protizánětlivě a proti bakteriím a zmírňuje pocit svědění pokožky.

Santál podporuje uvolnění a relaxaci, tonizuje nervy a je skvělou podporou v obdobích stresu.

 

Hydroláty můžete použít:

  1.  k odličování a ranní hydrataci obličeje. Naneste si na odličovací tampon hydrolát a trochu oblíbeného oleje a očistěte pokožku. Poté naneste denní krém, gel nebo olej. Večer si na tamponek přidejte k hydrolátu hutnější olej a odličte se.
  2. místo nočního krému po mytí obličeje. Noční krém není ideální používat denně, jinak pleť zlenivý. Po sprše mám hodně vysušenou pleť, a proto mám u postele hydrolát z levandule přelitý v 30ml skleněném spreji a před spaním si ho nastříkám na obličej.
  3. jako základ vaší kosmetiky. Všude, kam patří voda, můžeme dát hydrolát nebo hydrolát ředěný destilovanou vodou.
  4. jako lék. Připálila se vám ramena? Nastříkejte na ně hydrolát z levadnule několikrát během dne. Bolí vás žaludek? Přidejte si do sklenice vody lžičku hydrolátu z máty peprné.

Zkuste si umíchat naše oblíbené produkty:

A protože jsou hydroláty nedílnou součástí receptur na krémy a mléka, pracujeme s nimi mimo jiné i na našem kurzu o výrobě hydratačních krémů a tělových mlék.

Díky za informace a cestu jedné z mých učitelek: CATTY, Suzanne. Hydrosols: the next aromatherapy. Rochester, Vt.: Healing Arts Press, c2001. ISBN 978-089281946-1.

 

Discover wild-tornado.online, your go-to place for top-tier online gaming in Australia 2023! Get in on the fun today.

Step into a world of thrilling games and massive rewards at jackpot jill vip! Let's win, Aussies!