Během víkendu jsem se pustila do úklidu spíže a to mě motivovalo k tomuto mini článku. V sézoně si připravuji…
Během víkendu jsem se pustila do úklidu spíže a to mě motivovalo k tomuto mini článku.
V sézoně si připravuji zásobu tinktur na zimu, není jich moc, ale některé základní chci mít vždy po ruce. Experimentuji s různými přístupy, vstupním materiálem i délkou macerace a ředěním.
- Většinou necedím tinktůry kompletně, ale část nechávám i s bylinami macerovat dále a připravuji si lahvičky s obsahem 50 ml pro akutní použití.
2. Vybírám tmavé lékárenské sklo a nejraději mám lahvičky s pipetou. Vydrží dlouho, neprotékají a mohu je jednoduše znovu použít.
Označuji je samolepkou, kde udávám název byliny, kolika procentní alkohol jsem použila a rok macerace.
3. „Zbytky“ tinktůr je potřeba uchovávat také ve tmě, a tak je buď obalím alobalem a nebo je dávám do košíčků do temného rohu spíže a dle potřeby dolévám do lékovek.