Hydroláty versus květové vody aneb proč u nás již růžovou vodu nenajdete

Možná jste si všimli, že místo růžové vody máme nově hydrolát z růže bulharské. Rozhodly jsme se, že dále budeme…

Možná jste si všimli, že místo růžové vody máme nově hydrolát z růže bulharské. Rozhodly jsme se, že dále budeme nabízet pouze hydroláty. Nyní přicházíme s kolekcí kvalitních 100% hydrolátů, ideálních na výrobu přírodní domácí kosmetiky. Většina je destilovaná v Anglii, s vyjímkou růže bulharské – damašské, která je přímo z bulharské destilérie.

 

Všechny hydroláty si můžete očuchat a vyzkoušet v našem krámku na Letenském náměstí 1 v Praze každý čtvrtek od 10:30 do 19:00.

Možná si říkáte proč?

Snažíme se pro vás hledat kvalitní suroviny za dobré ceny. A i proto jsme se rozhodly, že budeme primárně pracovat pouze se 100% hydroláty v běžné kvalitě na výrobu přírodní kosmetiky.

Možná se ptáte, co to vůbec hydrolát je?

Slovo hydrolát je z francouzštiny a spojuje slovo “hydro“ – voda a “late” (ve francouzštině “lait”) – mléko. Je to z toho důvodu, že mnoho hydrolátů má bezprostředně po destilaci jemně mléčnou zakalenou barvu.

Hydroláty získáváme většinou parovodní nebo vodní destilací z bylin, květin i dřevin. Hydroláty bývají “druhotným” produktem při destilaci esenciálních olejů. Obsahují ve vodě rozpustné látky z rostlinného materiálu, který je destilován. Nejedná se o esenciální olej, protože ten není ve vodě rozpustný. I přesto každý litr hydrolátu údajně obsahuje 0,05 – 0,2 mililitru esenciáního oleje. Jedná se tedy o předestilovanou vodu obsahující molekuly esencí, které jsou rozpustné ve vodě.

Hydrolátům se během posledních několika let dostává velké popularity jak v kosmetickém průmyslu, tak i v aromaterapii. Důvodem je zřejmě vnitřní užívání, které je oproti esenciálním olejům bezpečnější. Poptávka tak překapala i do strany nabídky a můžeme pozorovat, že roste počet destilérů, kteří se zabývají primárně destilací hydrolátů (proces, kdy se zaměříme primárně na produkci destilátů, se liší od běžné destilace esenciálních olejů).

Jak s nimi pracovat?

Při výrobě domácí přírodní kosmetiky oceníme hydroláty pro jejich vůni a schopnost šetrné regulace tvorby mazu pokožky. Mezi hydroláty existují velké rozdíly a liší se i ve způsobech využití.

Hydroláty používáme jako základ 2-fázových krémů a tělových mlék. Vzhledem k tomu, že jsou silné, tak je můžeme míchat s destilovanou vodou a přesto nám krém krásně provoní, budou naši pleť hydratovat a krému propůjčí svoje léčivé vlastnosti.

Hydroláty můžeme používat i samostatně. Na čištění a hydrataci pleti i vlasů. Ráno po umytí obličeje si nejdříve nastříkám hydrolát a až poté si vmasíruji olej nebo krém. Stejně tak pečuji o své vlasy. Večer, když se potřebuji odlíčit, tak nastříkám hydrolát na obličej i tamponek a na tamponek ještě přidám olej a odlíčím se.

Hydroláty s sebou během léta nosím v malých sprejích v kabelce a používám na osvěžení pleti, těla i vlasů.

S hydrolátem snadno vyrobíme třeba…

 

A co cena?

Protože se jedná o kvalitní 100% hydrolát, cena je logicky vyšší. Hydrolát si však můžete vždy ředit destilovanou vodou, protože sám o sobě je poměrně silný. To však brzy vyzkoušíte sami :).

Brzy se můžete těšit na rozšířenou nabídku hydrolátů o meduňku, kadidlo a geránium. 

PS: O hydrolátech jsme toho už napsaly více – základní informace jsme sepsaly do článku Něco málo o hydrolátech… a pak o různých hydrolátech a jejich použití jsme se rozepsaly tady.

Díky za informace a cestu jedné z mých učitelek: CATTY, Suzanne. Hydrosols: the next aromatherapy. Rochester, Vt.: Healing Arts Press, c2001. ISBN 978-089281946-1.

Discover wild-tornado.online, your go-to place for top-tier online gaming in Australia 2023! Get in on the fun today.

Step into a world of thrilling games and massive rewards at jackpot jill vip! Let's win, Aussies!