3 méně známé, přesto skvělé rostlinné oleje

Třeba zrovna k péči o pleť v jarních měsících, kdy je sluníčko pěkně ostré a my si na jeho paprsky…

Třeba zrovna k péči o pleť v jarních měsících, kdy je sluníčko pěkně ostré a my si na jeho paprsky teprve zvykáme. Do světa rostlinných olejů se nořím ráda. Objevuju novinky pro sebe i pro vás. A tady máte moje poznatky o olejích kaméliovém (čajovníkovém), višňovém a opunciovém.

Zkoušela jsem každý zvlášť a při tom všem testování mne napadlo je smíchat, ony se totiž velmi pěkně doplňují. Každý dá pleti něco. A pohromadě? Parádní výsledek a obličej jásá.

Pravda, ještě jsem to trochu vytunila. Betakarotenem v mrkvovém oleji pro přípravu na sluníčko (můžete použít i šípkový). Santalem a neroli v jojobě pro krásnou vůni i luxusní účinek. Olejíčkový mix používám nejen na obličej, ale i na dekolt a hřbety rukou, tedy místa exponovaná a vnějšími vlivy hodně ošlehávaná! Dost to pomáhá proti „treskovitému“ vzhledu.

Recept na univerzální pleťový olej do jarních slunečních dnů

Použila jsem větší lahvičku o objemu asi 30 ml, protože olejíček používám i na dekolt a ruce.

  • 10 ml opunciového oleje
  • 10 ml mrkvového (nebo šípkového) oleje
  • 8 kapek santalu v jojobě
  • 8 kapek neroli v jojobě

A teď o těch olejích…

Čajovníkový či kaméliový olej

Jemný olej oblíbený u gejš i samurajů.

Tak hlavně nemá nic společného s tea tree, éterickým olejem australského čajovníku (Melaleuca alternifolia). Tohle je rostlinný olej lisovaný ze semínek úplně jiného stromu. Patří k druhům kamélií, možná pamatujete z dob povinné četby román Dáma s kaméliemi, určitě znáte čaj zelený či černý, ten je také z této rostlinné rodiny, vzdálený příbuzný.

Nicméně Camellia je strom oblíbený nejen v Japonsku. Kvete celou zimu, z květů se vyvinou olejnaté plody, které se na podzim sklízí. Kaméliový rostlinný olej znají a používají po mnoho set let v Japonsku i Číně, kde s ním ženy pečují o svou krásnou plet i nádherné vlasy. U nás tak znám není, ale hodně se po něm sháněly třeba moje klientky žijící po nějaký čas v Británii nebo Austrálii.

Je to úžasný nosný olej, řekla bych až trochu nedoceněný u nás. Je jemný, univerzální, lehký, dobře se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Používá se na pleť i vlasy. Regeneruje a zvlhčuje, posiluje nehty. Doporučuje se i k péči o jizvy (např. po akné). Určitě s ním „odlehčíte“ jiné „těžší“ rostlinné oleje. Je to prostě dobrý základ, tím je i v naší olejové trojce, kvalitním základním olejem.

Zajímavost: Tímto olejem potírali své meče japonští samurajové proti korozi. A používá se v medicíně na jehly a chirurgické nástroje pro hladší vniknutí do kůže.

Višňový olej

Antioxidační péče s vůní i chutí.

Olej lisovaný z višňových pecek. Já osobně považuji oleje z pecek ovocných plodů za takovou olejovou „třešinku na dortu“. Jednak specificky voní po daném ovoci a dále stejně jako plody má úžasné antioxidační vlastnosti, které pleti svědčí. Rozzáří ji, prosvětlí, jakoby po namazání byla tak nějak šťavnatější.

Višňový olej je ideální kámoš pro unavenou pokožku (ať už věkem nebo prohýřenou nocí). Regeneruje, zlepšuje prokrvení, zvláčňuje. A ta jeho vůně… V této olejové trojici je to „srdce“, je v něm život a jiskra. Určitě doporučuji k vyzkoušení i vám. Obzvláště po zimě, kdy je pleť jakoby bez života.

Opunciový olej

Hydratační zázrak z pouště.

Někdy se mu říká kaktusový, protože se lisuje z malých semínek opuncie. Tenhle relativně drahý olej je dnes na výsluní kosmetické slávy. Já se snažím těmto trendům nepodléhat, ale zas mne vždy zajímá, co je jen chiméra a co pravda.

Když jsem ho poprvé zkusila, přiznávám, propadla jsem mu. Opunciový olej má mimořádnou schopnost pracovat s vlhkostí v pleti, krásně ji drží. Aby ne, má ty své pouštní zkušenosti.

Přitom má řádnou olejovitou konzistenci, takže i promastí a vyživí, krásně se vstřebává a navíc tak specificky jemně voní, jakoby pouštním podvečerním vánkem. Rozhodně je výborný na vrásky a zlepšení pružnosti. Já bych ho samostatně nepoužila, přijde mi, že mu prospívá promyšlené kombinování. S potěšení jím obohacuji séra, pro zralou pleť např. s olejem z granátových jablek, pro pleť unavenou třeba se zmiňovaným višňovým.

Tradičně se používal na ošetření spálenin a jizev obecně. Obsahuje vitamín E, známý přírodní „konzervant“. A proč patří k těm nejdražším? Maroko uvádí, že na jeden litr oleje je potřeba 8 tun opunciových plodů, prostě oleje obsahuje hodně málo, ale to málo skutečně stojí za to!

 

Autorkou tohoto voňavého článku je Katka Polívková, která u nás vede řadu kurzů, mimo jiné i kurz Rostlinné oleje v péči o pleť. Chcete o Katce vědět víc? Mrkněte na její profil.

Discover wild-tornado.online, your go-to place for top-tier online gaming in Australia 2023! Get in on the fun today.

Step into a world of thrilling games and massive rewards at jackpot jill vip! Let's win, Aussies!