Váš košík je
prázdný

Smrkový sirup

Pro začátečníky

Smrkový sirup jsem si tenhle rok dělala poprvé, je to zajímavá obměna k jitrocelovému sirupu, který miluju a patří mezi základní výbavu mé podzimní spíže :).

Mladé smrkové výhonky jsem prosypala tenkou vrstvou třtinového cukru a nechala asi týden na okně. Výhonky pustí do cukru šťávu a máme sirup. Přelila jsem ho do skleněné lahvičky, popsala sklenici a dala do spíže.

Smrkový sirup je dobrý na vykašlávaní – rozpouští hleny a uvolňuje dýchání a posiluje imunitu.

Jak na sběr?

Hlavně šetrně!

Když otrháme všechny výhonky, tak smrk nevyroste :(. Mně na sirup stačilo asi 15 ks mladých výhonků, které jsme posbírali na 6 stromech. Z každé větvičky jsem si vzala pouze jeden a stromu hezky poděkovala.

Ideální jsou výhonky do 5 cm délky.

Lákají vás byliny? To není náhoda, přidejte se k našemu kruhu Bylinkářův rok a začněte svojí cestu bylinkářky/bylinkáře:

Bylinkářův rok s Judit

 

Prohlédnout workshop

Workshop: Bylinkářův rok s Judit – 4 víkendy během roku

Pořádáme workshopy, kde Vás naučíme spoustu praktických návodů, jak si vyrobit vlastní domácí kosmetiku.