Váš košík je
prázdný

Smrkový sirup

Pro začátečníky

Smrkový sirup jsem si tenhle rok dělala poprvé, je to zajímavá obměna k jitrocelovému sirupu, který miluju a patří mezi základní výbavu mé podzimní spíže 🙂

Mladé smrkové výhonky jsem prosypala tenkou vrtsvou třtinového cukru a nechala asi týden na okně. Výhonky pustí do cukru šťávu a máme sirup. Přelila jsem ho do skleněné lahvičky, popsala sklenici a dala do spíže.

Smrkový sirup je dobrý na vykašlávaní – rozpouští hleny a uvolňuje dýchání a posiluje imunitu.

Jak na sběr?

Hlavně šetrně!

Když otrháme všechny výhonky, tak smrk nevyroste 🙁 Mě na sirup stačilo asi 15ks mladých výhonků, které jsme posbírali na 6 stromech. Z každé větvičky jsem si vzala pouze jeden a stromu hezky poděkovala.

Ideální jsou výhonky do 5 cm délky.

Prohlédnout workshopy

Naučte se přípravu tohoto a dalších receptů

Pořádáme workshopy, kde Vás naučíme spoustu praktických návodů, jak si vyrobit vlastní domácí kosmetiku.