Smrkový sirup jsem si tenhle rok dělala poprvé, je to zajímavá obměna k jitrocelovému sirupu, který miluju a patří mezi základní výbavu mé podzimní spíže :).
Mladé smrkové výhonky jsem prosypala tenkou vrstvou třtinového cukru a nechala asi týden na okně. Výhonky pustí do cukru šťávu a máme sirup. Přelila jsem ho do skleněné lahvičky, popsala sklenici a dala do spíže.
Smrkový sirup je dobrý na vykašlávaní – rozpouští hleny a uvolňuje dýchání a posiluje imunitu.
Jak na sběr?
Hlavně šetrně!
Když otrháme všechny výhonky, tak smrk nevyroste :(. Mně na sirup stačilo asi 15 ks mladých výhonků, které jsme posbírali na 6 stromech. Z každé větvičky jsem si vzala pouze jeden a stromu hezky poděkovala.
Ideální jsou výhonky do 5 cm délky.