Tři zlaté vlasy aneb když šampony škodí

Louky se už dávno zelenají louky a já vyražím sbírat bylinky. Mezi první bylinky, které do sebe „rvu“ vnitřně i…

Louky se už dávno zelenají louky a já vyražím sbírat bylinky. Mezi první bylinky, které do sebe „rvu“ vnitřně i vně patří hlavně kopřiva. Kopřiva napomáhá čištění krve, tím čistí i pokožku a je skvělá do vlasových šamponů a nálevů.
A tak se v tomto díle chci věnovat komplikovanému tématu se kterým bojuje mnoho z nás a to jsou přípravky na vlasy a vlasovou pokožku.

Jak na kurzech tak mimo ně ke mně přichází mnoho dotazů týkajících se právě přípravků na vlasy.

Čím si mýt hlavu, aby to bylo přírodní? Jak se zbavit svědění hlavy? Jak se zbavit lupů? Mám suché vlasy a lámou se mi, co s tím mohu udělat? Musím si několikrát denně mýt vlasy, protože je mám moc mastné, co s tím mohu dělat?

Než se však dostaneme k tomu, co můžeme vyzkoušet, podívejme se na to co vlastně teď na naše vlasy používáme a jaké to může mít dopady.

Vrátím se teď do doby, kdy jsem stále experimentovala a zkoušela vyrobit co se dá. Na jednom blogu jsem narazila na recept na tekuté průsvitné mýdlo. Ha, řekla jsem si, tak to je výzva, takže bych si doma mohla vyrobit tekutý šampon a taky gel na mytí – něco po čem jsem v té době opravdu toužila:) A pustila jsem se do toho.
Základní postup byl stejný jako u výroby mýdla tuhého. Pokud jsem však chtěla dosáhnout toho, aby se z kostky mýdla stal průhledný gel, musela jsem přidat rozpouštědla a ředidla. Což byl 99.9% alkohol, cukr a hodně glycerinu.

Nakonec si mi to tenkrát povedlo, ale dnes vím, že to je něco, co opravdu používat nechci.

Dnes již vím, že pokud do jakéhokoliv kosmetického výrobku přidám více než 6% glycerinu, tak vysušuje místo toho, aby hydratoval. V tekutých průhledných šamponech je ho rozhodně více než 6% a proto je celkem logické, že čím častěji si jím myjeme hlavu, tím ji můžeme mít vysušenější. Na to naše pokožka přirozeně reaguje buď tím, že je neustále vysušená a nebo se naopak přemašťuje, aby vyrovnávala stav. Ani jeden směr tedy není ideální.

Většinu ingrediencí, které najdete v šamponu už známe. V minulých článcích jsme prozkoumali mnoho hlavních ingrediencí komerční kosmetiky a drogerie.
Pojďme si je jen v rychlosti připomenout.

Produkty ze zpracování ropy

– používají se místo olejů a esenciálních olejů, protože jsou mnohonásobně levnější. Do této skupiny spadá parafín, minerální oleje, vazelína, petrolej a další složky.

Výzkumy University Johna Hopkinse v Baltimoru uvádí, že minerální oleje jsou druhou nejčastější příčinou stárnutí pokožky (první je přímé vystavení slunci). Také mohou způsobit alergické reakce, vysoušení a rozvoj kožních nemocí.

Umělé parfémy

– jsou jednou z nejnebezpečnějších složek v kosmetice.

Dr. Michelle Schoffro Cook se ve své knize The brain wash věnuje toxicitě parfémů. Mezi nejpoužívanější patří například linalool a beznyl alkohol, které poškozují koordinaci, nervový systém a způsobují deprese. Ethyl Acetate způsobuje bolesti hlavy. Bezyl acetate způsobuje rakovinu slinivky. O aromatu limonene je známo, že je karcinogenní a způsobuje podráždění kůže a očí. V USA je většina z těchto chemických parfémů na seznamu nebezpečného odpadu, který vydala EPA (Úřad na ochranu životního prostředí. V USA je U. S. EPA v podstatě totéž jako naše Ministerstvo životního prostředí.).

Tenzidy

– se používají protože pění a silně odmašťují. Do skupiny tenzidů spadá Laurylsulfát sodný (SLS – Sodium Lauryl Sulfate), Laurylétersulfát sodný (SLES – Sodium Laureth Sulfate), Laurylsulfát amonný (ALS – Ammonium Lauryl Sulfate), Laurylétersulfát amonný (ALES – Ammonium Laureth Sulfate).

Tenzidy jsou americkým Národním zdravotním institutem (NHI) jsou považované za toxické. Mohou vyvolávat poškození plic, srdce, ledvin nebo jater. Velmi snadno jsou absorbovány přes kůži a to je činí nebezpečnými.

Pokud se bavíme o šamponech a produktech na vlasy myslím, že je nutné ještě zmínit také

DEA – nebo Cocamide Diethanolamin

. Jedná se o směs vzniklou z reakce mastných kyselin kokosového oleje a organických sloučenin ethanolamidů. Používá se jako emulgátor a stabilizátor pěny. Najdeme ho převážně v šamponech na vlasy, v tekutých mýdlech, v pěnách do koupele, v pěnách na holení, apod.

V roce 2012 bylo v kalifornii zakázané používání DEA a je na seznamu rakovinotvorných látek a to na základě testů na zvířatech vyhodnocených Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny.
V roce 2013 CEH( centrum pro enviromentální zdraví) objednalo nezávislé testování na obsah DEA u sta produktů osobní hygieny. Jednalo se hlavně o šampony, pěny do koupele a mýdla. Výsledky bohužel poukázaly na to, že 98 testovaných produktů obsahuje DEA. CEH 27.srpna 2013 zahajuje soudní řízení proti více než 100 firmám, které prodávají produkty obsahující rakovinotvorný emulgátor.
Vzhledem ke skutečnosti, že u nás DEA není na žádném listu zakázaných chemikálií obávám se, že většina „komerční „ kosmetiky obsahuje jeho sloučeniny a to hlavně přípravky na vlasy.

Co s tím? Čím si tedy mýt hlavu?

Většinou si myji hlavu pouze vodou, případně vodou kombinovanou s esenciálními oleji. Ideální pro péči o vlasovou pokožku je zejména tea tree olej, rozmarýna nebo šalvěj. Místo kondicionéru většinou používám jablečný ocet smíchaný s vodu, který jemně vlasy odmastí a zanechá je lesklé a jednodušeji se potom rozčesají.

Jednou za čas si umyji vlasy kvalitním bio šamponem v kostce. Bio šampony v kostce většinou obsahují ricinový olej, který vlasy vyživuje a posiluje a výluhy z bylin.

Během jara a léta používám výluhy a odvary z kopřivy, meduňky, máty, bazalky a šalvěje. Mnoho bylinek najdete venku a jiné si můžete pěstovat za okny.

Pokud máte vlasy spíše mastnější, tak si několikrát týdně nanášejte jílovou masku. Jíl vysušuje a odmašťuje. Jendou za měsíc je dobré si dopřát olejovou kůru třeba z olivového a ricinového oleje.

Každý máme vlasy jiné a proto je tak těžké najít zaručený návod, který by fungoval pro nás všechny. Je potřeba zkoušet a hledat to, co nám vyhovuje. Kvalitu vlasů i vlasové pokožky můžeme silně ovlivnit i stravou a denním režimem. Právě proto je skvělé si na jaře naplánovat i očistu vnitřní.

Sledujte Kosmetiku hrou, protože tento týden se zaměříme hlavně na péči o vlasy!

Děkujeme za krásnou fotku webu wedbook!

Discover wild-tornado.online, your go-to place for top-tier online gaming in Australia 2023! Get in on the fun today.

Step into a world of thrilling games and massive rewards at jackpot jill vip! Let's win, Aussies!