Váš košík je
prázdný

Rozhovor s Dědolejem

Jakmile jsem narazila na tvoje stránky, byla jsem nadšená a říkala jsem si, že mě zajímá mnoho věcí. Při výrobě kosmetiky často pracuji s různými oleji a řeším jejich kvalitu. Během workshopů často narážíme na téma olejů a proto věřím, že nám pomůžeš rozklíčovat několik zásadních otázek:)

Na začátek prosím napiš pár slov o sobě.

Jsem prostě Dědolej, kterého zajímá, jak lisovat kvalitní olej. Chci dodávat oleje lidem, kteří chtějí zaručenou kvalitu, čerstvost, výtečnou chuť, svěží vůni a zachování jejich přirozenosti.

Jak jsi si se dostal k tomu, že si sám lisuješ oleje?

Můj prvotní záměr vycházel z toho, že jsem si začal uvědomovat mnohostranné využití olejů v různých oblastech života. Například mne velice zaujalo, jaké výživové hodnoty mají různé rostlinné oleje ve stravě a zároveň, že se ty samé oleje využívají při péči o pokožku. Především jsem si uvědomil, že oleje jsou lidmi využívány již tisíce let jako součást kosmetických, lékařských a výživových prostředků, a to nemluvím o dalších způsobech využití pro účely zkomfortnění našeho života.

Mohl by jsi nám stručně popsat proces lisování?

Jsou různé postupy, jakými se olej může lisovat. Záleží především na druhu oleje. Nejběžnější je v dnešní době asi šnekový lis. Doma se to dá vyzkoušet s mlýnkem na maso. Pokud se vám podaří sehnat kvalitní suroviny, dá se tak omezené množství v pohodě vylisovat. Dost také frčí ruční lisy od Holandského výrobce Piteba. Já jsem si k tomu osobně „vytunil“ v podstatě svůj přístroj se šnekovým lisem. Hlídám teplotu pokrutin (odpad z lisování), lisu i vystupujícího oleje, aby splňovala požadované limity. Dále je nutné pohlížet na to, odkud kupujeme semena, jakou mají trvanlivost, atp. Semena a ořechy jsou mimo jiné zásobárnou látek, které se rozpouští v olejích, a proto mohou obsahovat herbicidy, nebo pesticidy. Na kvalitu semen je třeba dbát v prvé řadě. Osobně bych asi moc nedoporučoval semena z velkovýroby v USA anebo v Číně. Oproti tomu jsou v tomto Ukrajina či balkánské státy zlaté. Jistotu nemáme ani u českých výrobců.

Které oleje primárně lisuješ?

Slunečnicový, olej z ostropestře, konopný, lněný, makový, dýňový, ale postupně testuji další druhy i ty, které jsou více aromatické. Záleží na období, a také na tom, jak se mi podaří kontaktovat ty správné prvovýrobce. Zatím si vylisuji dostatek pro svoji potřebu a kamarády, do budoucna plánuji výrobu rozšiřovat. Oleje testuji na sobě a svých blízkých, takže žádné testy na zvířátkách .

Jak můžeme poznat rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným olejem a případně jaký má rafinace důsledek?

Základem je, že rostlinné oleje jsou organické sloučeniny obsahující uhlík, vodík a kyslík. Je nutné dodat, že každý závod používá jiné postupy ve výrobě olejů. Nedá se říct, že rafinovaný olej je vždy nejhorší možnou volbou. V zásadě jde o to, že rafinované oleje vydrží déle než např. tři měsíce až půl roku, jenže rafinací zase ztratí olej „život“. Rafinace se provádí neutralizací, bělením, filtrací, a deodorací. Každou častí tohoto postupu olej ztrácí svoji přírodní podobu. Smyslem rafinace je podle mne maximální využití finančního potenciálu vytěženého oleje. Bohužel ani to, že oleje nesou označení „za studena lisovaný olej“, nedává v našich končinách důvěryhodnou odpověď, zda je olej kvalitní a se zachovanými přírodními živinami. Označení totiž nese akorát informaci o tom, že při lisování nebylo použito žádné vnější teplo. Třecí teplo v lisu může vyvíjet velmi vysoké teploty, a to se již na etiketách neuvádí. Někteří dodavatelé, především mnohé internetové obchody, nabízí za studena lisované oleje, které nebyly skladovány ve vhodných podmínkách (otevřené sudy, kontejnery s volnou hladinou oleje s přístupem vzduchu). Já doporučuji kupovat oleje, o kterých výrobce uvádí co největší množství informací.

Jaké oleje by jsi doporučil při výrobě přírodní kosmetiky?

Je nutné, aby si člověk uvědomil rozdíl mezi éterickými oleji a jejich „nosiči“. Mezi těmito oleji funguje jakási „symbióza“. Rostlinné oleje mohou být v podstatě využívány v praxi i bez olejů éterických. Každý olej je jedinečný a má svůj specifický původ a přínos. Nejlepší vodítko pro posouzení oleje je váš čich a chuť.

Co si myslíš o používání palmového oleje jak na konzumaci, tak do kosmetiky? Slýchám různé názory, jaký je ten tvůj?

Palmový olej asi není nic špatného, pokud ho užíváme jako základ do přírodní kosmetiky. Máte však ověřené výrobce tohoto oleje? Na jídlo bych ho asi nepoužíval – obsahuje vysoké množství mastných kyselin, ale přesto ho nalezneme v mnoha potravinách. Je totiž extrémně levný. O způsobu jeho těžby nemá cenu ani mluvit. Je to podobné jako s řepkou u nás – obrovské plantáže, ničení původního přírodního vzhledu a obrovská ekologická zátěž.

Jak u olejů mění horkost (smažení, zahřívání..) strukturu oleje, a u kterých je to špatné?

Různé druhy olejů mají různou teplotu rozkladu, a proto se to nedá posuzovat takto všeobecně.

Zaujal vás Dědolej? Mě jo! Koukněte na jeho FACEBOOK