Váš košík je
prázdný

Pupalkový olej

Pupalka pochází ze severní Ameriky a do Evropy byla dovezena v 17. století. Není náročná na pěstování a vyroste tedy téměř kdekoliv. Má žluté květy s jemnou vůní, které rozkvétají na jediný den a poté uvadnou. Proto také byla byla pojmenována jako „večerní petrklíč“ – evening primrose.

Olej ze semínek  pupalky je cenným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin a představuje důležitý olej z hlediska výživy pokožky zejména pro ženy. Má vysoký obsah kyselina gama-linoleové, díky čemuž navrací kůži elasticitu. Proto se s oblibou používá v těhotenství i po porodu. Společně s makadamiovým olejem je ideální pro výživu pleti v období klimakteria.

Má vynikající regenerační schopnosti, používá se i při:

  • potížích s krevním oběhem
  • poruchám trávení
  • proti stárnutí
  • proti premenstruačním bolestem
  • na exemy a lupenky
  • proti kožním skvrnám

Připravte si také olej na nehty a nehtová lůžka:

Má jemnou vůni, olej je v kosmetické kvalitě. Uschovejte v tmavém a suchém prostředí.

INCI: Oenothera fiennis

KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.