Váš košík je
prázdný

Ptačinec žabinec

Při včerejší procházce na mě vykoukl asi jeden z prvních jedlých plevelů „jarní“ sezóny – ptačinec žabinec.

A tak jsem se hned začetla do receptů a tipů, jak s ním „naložit“.

Ptačinec žabinec (stellaria media)

Vykukuje jako jeden z prvních jedlých plevelů, už během února a začátku března. Využijete ho jak v kuchyni, tak v léčebných mastích.

Považuje se za tonizující bylinku, obsahující velké množství minerálů. Má jemně projímavé účinky – stejně jako všechny jedlé plevele – a napomáhá očistě trávicího systému.  Je protizánětlivý a využívá se v péči o spálenou, zánětlivou, ekzematickou pokožku. Mast můžeme využít na drobné ranky, říznutí….

 

Mast na záněty, ekzémy a kopřivku

Dvě hrsti ptačince necháme 1-2 dny zavadnout a poté naložíme do oleje. Vybrala bych olivový, který má také protizánětlivé vlastnosti. Macerujeme 1-3 týdny, poté slijeme a macerát rozpustíme ve vodní lázni s několika gramy včelího nebo kandelinového vosku. Přidáme pár kapek vitamínu E a směs nalijeme do čistých kelímků.

 

Co se týče poměrů surovin pro výrobu masti, můžeme použít tento základní recept na mast:

  • 100 ml oleje
  • 7 g vosku
  • 1 lžička vitamínu E

 

Ptačinec je nabitý minerály a stopovými prvky. Obsahuje vitamíny A, D, B, C, rutin, vápník, fosfor, zinek, sodík, železo a další.

 

Recepty na dobroty s ptačincem

Vločkové smoothie nebo kaše

Ingredience:

  • vločky
  • ořechové nebo makové mléko, případně teplá voda
  • špetka kurkumy a skořice
  • banán
  • jakékoliv další ovoce, co máme – já mám moc ráda hrušky
  • lžíce medu nebo pár datlí či rozinek
  • jakékoliv namočené oříšky (nemusí být)
  • hrst ptačince

Všechno pomixujeme, ochutnáme a doladíme :). Přesné míry po mně nechtějte, liju a házím to do mixéru a přitom tančím v rytmu samby!

 

Pesto

Ingredience:

  • několik hrstí ptačince
  • oříšky nebo semínka
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • olivový olej
  • stroužek česneku
  • pár kapek citronu

Mixujeme nebo třeme do hladka :).

 

Mini pizza

Ingredience:

  • pesto z ptačince a případně i dalších bylin
  • těsto – můžete si udělat domácí na pizzu nebo použít kvalitní listové těsto

Těsto vyválíme do tenka a potřeme pestem, můžete posypat semínky nebo sýrem. Upečeme a nakrájíme na menší kousky.

 

Salát

Ingredience:

  • hrst nakrájeného žabince
  • špenát
  • salát či čínské zelí
  • olivy
  • opražené ořechy nebo semínka
  • kozí sýr

Na zálivku:

  • olivový olej
  • citron
  • trocha hořčice
  • trocha medu

Pomícháme a pojíme!

 

Myslím, že by se ptačinec mimo to hodil i do quiche, na jakýkoliv salát či jako ozdoba na polévku nebo do pomazánky na topinky.

 

Zdroje:

Díky za krásný hlavní obrázek od Diana O’Driscoll
druidgarden
wildabundance