Jaká kosmetika je testovaná na zvířatech?

Poměrně složitá otázka. I přesto, že dnes existuje mnoho certifikátů, tak je těžké rozpoznat, co vlastně říkají. Značky jako například…

Poměrně složitá otázka. I přesto, že dnes existuje mnoho certifikátů, tak je těžké rozpoznat, co vlastně říkají. Značky jako například Avon, Mary Kay a další testují v Číně. Přišla na to PETA.

Produkty, které jsou prodávány v rámci EU nesmí být testované na zvířatech – celkové produkty, jednotlivé složky ano.

Opět mě to zděsilo, přestože kupuji kosmetiky minimum a většinu si vyrábím sama, tak jsem začala pátrat. Dopátrala jsem se listu netestované kosmetiky, kterou seženeme v ČR, na stránkách netestovanonazviratech.cz

Důležité je si i uvědomit, že tento problém se nedotýká jen běžné kosmetiky, ale i zboží z lékáren a taky třeba produktů pro domácnost – jako jsou prostředky na mytí nádobí, úklidové nebo prací produkty.


Na výrobcích hledáme certifikát HCS/HHPS, který zaručuje, že výsledný produkt ani použité ingredience nejsou testovány na zvířatech. Firma také nevyváží a nevyrábí pro státy, kde je testování na zvířatech povinné, jako je třeba Čína.


Celkem mě překvapilo, že na seznamu nenajdete Alverde, které je velmi oblíbené, cenově dostupné a má značku vegan. Na stránkách netestovanonazviratech.cz jsem se dočetla toto:

„Kosmetika Alverde má certifikát BDIH, který teoreticky zahrnuje netestování na zvířatech, ale bohužel obsahuje výjimky – složky může otestovat jiný subjekt, než kterým je výrobce nebo dodavatel. A tak mohou být některé složky na zvířatech testovány. Jestli se tak ve skutečnosti děje nebo ne, se dá jen velmi těžko zjistit.“

Z toho jsem upřímně neměla velkou radost, protože samozřejmě když něco potřebuji, tak běžím do DMka a hledám to u Alverde.

Velmi zajímavou diskuzi jsem objevila na veganoktyl.cz

Ráda bych posdílela několik příspěvků, které se primárně věnují otázce testovaní Alverde, jinak rozhodně doporučuji tuhle debatu přečíst celou!!

A: Je Alverde opravdu netestovaná? Na můj dotaz mi Svoboda zvířat odpověděla tohle:

Dobry den,
kosmetika Alverde netestuje na zviratech finalni kosmeticke
vyrobky, pravdpodobne ale vyuziva nektere slozky, ktere byly
na zviratech otestovany. Alespon prozatim nebyl vyrobc
schopen dodat informace o puvodu vsech slozek, ktere pro sve
vyrobky pouziva.

S pozdravem

B: Ahojte,

do DM som kedysi dávno písala, či je Alverde testované, alebo nie a ich vyjadrenie bolo v zmysle, že nikde netvrdia, že ich produkty nie sú testované. Ak naozaj chcete používať cruelty-free kozmetiku, určite by som neverila rôznym slovným vyjadreniam firiem, ktoré spravia všetko pre zvýšenie predaja.
Osobne verím len produktom s certifikátom HCS a HHPS, u nich je to zaručené.
Veľa informácií nájdete na stránkach Slobody zvierat alebo leapingbunny.org.
Nakupovať cruelty-free je jednoduché 😉

C: To mi príde zvláštne, že používajú nejaké zložky ktoré boli otestované ako to, že majú potom značku vegan? To sa potom nedá veriť už ničomu?

D: Zdravím, v Německu (alverde) je testování a používání testovaných složek zakázané. ale stejně jako my, tak ani svoboda zvířat nemá „patent na pravdu“


Já osobně se rozhodně ztotožňuji se zoufalou reakcí přispěvatelky C. Další dobrý důvod, proč pokračovat ve výrobě vlastní kosmetiky a experimentovat s tím, co všechno zvládneme vyrobit.

Spoustu produktů lze totiž vyrobit opravdu snadno a máme jistotu, že výrobek cruelty-free bude:

  • Na obličej můžeme používat různé rostlinné oleje nebo si namíchat vlastní obličejový olej.
  • Super jsou taky šlehaná másla, kterými opečujeme celé tělo. Co třeba takové kávové? O procesu šlehání metodou zastudena se jinak víc dočtete tady.
  • Další stálicí mezi kosmetikou vlastní výroby jsou deodoranty. Třeba tekutý ve spreji se pohodlně používá a vyrobený je raz dva.

 

 

Discover wild-tornado.online, your go-to place for top-tier online gaming in Australia 2023! Get in on the fun today.

Step into a world of thrilling games and massive rewards at jackpot jill vip! Let's win, Aussies!