Jak přejít na šetrnější metodu mytí vlasů – NoPoo metoda!

Tuším, že je to již minimálně rok, co se do povědomí dostala takzvaná Nopoo metoda – metoda založená na tom,…

Tuším, že je to již minimálně rok, co se do povědomí dostala takzvaná Nopoo metoda – metoda založená na tom, že nepoužíváme na mytí vlasů šampon. Na mnoha blozích k této metodě jsou krásné a zajímavé články a lidé sdílí své zkušenosti a cestu k “nemytí si vlasů”.

Pokud vás zajímají, tak mrkněte třeba na článek Půl roku bez šamponu od Back on trees nebo mrkněte na super článek z Právého domácího časopisu, který je pod článkem!

Cesta k No Poo metodě je často opravdu trnitá. Rozhodně pokud si nemůžete dovolit odjet na několik měsíců k moři, kde je vám vcelku jedno jak moc oleje večer po koupání ze svých vlasů “vymáčknete”:)

Potkala jsem se na kurzech s lidmi, kteří si vlasy myjí několikrát měsíčně ale i ty, kteří si ji myjí až několikrát denně. Setkala jsem se s lidmi, kteří nejsou spokojeni se šampony, které používají a vlasy se jim mastí častěji a častěji. Když se nově s někým potkám a řeknu, že se věnuji výrobě přírodní kosmetiky, tak se většinou během několik minut dostaneme k otázce: “Co by jsi poradila na vlasy?”.

Na úplný začátek doporučuji detoxikaci, která trvá různou dobu a projevuje se různými způsoby. Často se zvyšuje kožní maz ve vlasové pokožce, mohou se vyskytnout lupy a vlasy působí “zplihle”

Dokonce jsem vyslechla i příběhy, kdy známá poté, co přestala používat běžný šampon, tak se její vlasová pokožka začala tak radikálně detoxikovat, že měla strupy po celé hlavě.

Avšak rozhodně vás tímto článkem nechci děsit. Spíš bych vás ráda podpořila:)

Myslím si, že je však nutné vzít na vědomí, že každý máme jiný typ vlasů a staráme se o ně různými způsoby. Pokud používáme 15 let komerční šampony, tak nemůžeme počítat, že za týden budeme moci přestoupit na no poo metodu. Naše pokožka potřebuje určitý čas, aby se dostala zpět do “běžného” stavu a poté se můžeme vrhnout na hledání té nejlepší cesty právě pro nás.

Když se podíváte na složení šamponu a co jednotlivé složky dělají, tak se dostáváme k problematice mytí vlasů. Čím častěji je myjeme, tak tím více se vysušují a často mají i přirozenou tendenci se přemašťovat, aby se vyrovnala přizrozený stav pokožky. Tudíž máme buď vlasy přesušené nebo přemaštěné.

Právě proto doporučuji zvolit poněkud pomalejší a dlouhodobější postup, který snad nebude pro vaše vlasy a vlasovou pokožku takovým šokem:)

1. Zamyslete se nad tím jaký typ vlasů máte a zapište si ať nezapomenete

Zaměřte se na to zda jsou husté nebo jemné, suché nebo mastné, svědivou pokožku hlavy, lupy nebo lámavé vlasy.

Zkuste se zamyslet nad tím, zda znáte některé příčiny stavu vašich vlasů. Například když máte přesušené vlasy a pravidelně si je barvíte nebo dobarvujete, tak zde bude jistá souvislost. Hodně se vám mastí vlasy a často jíte a máte ráda smažená tučnější jídla? Ano to také může mít vliv na vaše vlasy:)

Doporučuji si průběžně každý týden zapisovat stav vašich vlasů, aby jste mohli pozorovat změny a vývoj!

2. Kupte si kvalitní kostku mýdla – šamponu pro vaše vlasy

Kostku sežene většinou ve vašich lokálních bio potravinách. Já mám ráda Naturinku, která má kvalitní suroviny a také nepoužívá palmový olej. Standartně by kostka měla obsahovat bambucké máslo, ricinový olej a maceráty z bylinek a esenciální oleje a stojí kolem 100 korun.

Většinou najdete více typů šamponu a ve správném výběru vám může pomoci to, že si předem stanovíte typ a současný stav vašich vlasů v bodě 1!

3. Postupně si každý týden snižujte častost mytí vlasů

Ano, tohle je velmi těžký bod, ale pokud si myjete vlasy několikrát denně, tak si první týden zkuste snížit mytí vlasů na jendou denně!

K mytí používejte kostku vašeho mýdla – šamponu. Jako doplněk můžete využít mnoho dalších věci.

4. Pokud se vám stále hodně vlasy mastí, nepropadejte panice!

Můžete použít další přírodní triky:

– oplachujte si je jablečným octem smíchaným s vodou

– používejte k oplachům i bylinky, mrkněte na soupis bylinek, na co se které hodí

– i přesto, že se vám vlasy mastí, aplikujte si apoň jednou týdně výživnou masku nebo zábal na vlasy, aby stále byly dostatečně vyživené a neměly tak silné tendence se mastit.

– na mastné vlasy take můžete použít suchý šampon a včesat ho do vlasů (jíl bílý)

– oplachy vodou a esenciálními oleji (tea tree, euaklypt, máta, šalvěj..)

– myjte si hlavu žitnou moukou

5. Holenku, jsme to, co jíme

Rozhodně doporučuji se snažit si upravit jídelníček. Vždy na jaře doporučuji očistnou kopřivovou kůru. No a znáte to, hodně zeleniny, ovoce, používat kvalitní oleje,vyhnout se smaženému atd.

Bohužel nejsem výživová poradkyně, ale pokud se tímto trápíte, tka doporučuji někoho navštívit a nechat si poradit se správným složením jídelníčku přímo pro vás na míru.

6. Nepodceňujme hydrataci

Jak na pokožku, tak vlasy je hydratace velmi důležitá! Oleje nanášejte na vlhkou pokožku i vlasy, aby pomohly hydrataci. A taky hodně pijte:))

Také jsem si všimla, že vliv na vlasy i pokožku má kvalita vody. Už za několik dní poznám, že je voda více chlorovaná a vysušuje více mojí pokožku.

7. Zkoušejte a vydržte!

Věřím, že je důležité vytrvat a zkoušet různé bylinky, či triky dokud nenajdete ty, které vám sedí. A také si myslím, že není nutné dojít k NoPoo metodě. Pokud zjistíte, že vám to nevyhovuje, tak vždy můžete použít kostku šamponu a nebo bylinné či esenciální oplachy.

Držím vám palce na vaší cestě, ža šťastnými a krásnými vlasy:)

Kdyby cokoliv, tak napište…..

Discover wild-tornado.online, your go-to place for top-tier online gaming in Australia 2023! Get in on the fun today.

Step into a world of thrilling games and massive rewards at jackpot jill vip! Let's win, Aussies!