Foto postup výroby macerátu ze šalvěje

Často se mě ptáte, jaká je výroba macerátu. Výroba macerátů je jednoduchá, zábavná a můžete si tak udělat spoustu ovoněných…

Často se mě ptáte, jaká je výroba macerátu. Výroba macerátů je jednoduchá, zábavná a můžete si tak udělat spoustu ovoněných olejů z bylinek nebo koření, pro další použití do vaší kosmetiky. Nafotili jsme vám foto postup, abyste mohli macerovat po celý rok :).

Bylinky zvážíme

Nejprve si odvážíme bylinky nebo koření. Já většinou dávám 20 gramů čerstvých bylinek na 250 ml oleje. Pokud chcete silnější macerát, tak dáte více gramů bylin nebo méně oleje.

TIP: Bylinky nechám před naložením minimálně 1 den zavadnout, aby ztratily přebytečnou vlhkost. Díky tomu poté tolik neplesniví.

Macerát je možné vyrobit i ze sušených bylinek. Macerát tak bude daleko silnější, ale ne tolik voňavý. Čerstvé bylinky pouštějí daleko více esencí, zatímco pro léčebné účely je účinnější macerát ze sušených (u konkrétních bylinek se to může lišit a i být naopak, vždy si raději najděte konkrétní bylinku a porovnejte s odbornou literaturou).

Natrháme na menší kousky

Lístečky bylinek natrháme na menší kousíčky, aby více pustily „šťávu“. Většinou doporučuji nepoužívat nůž. Tím, že si bylinky sami nasbíráte a připravíte, si i rovnou testujete, zda nemáte žádnou alergii a bylinka vám voní.

Zalijeme olejem

Odměříte si olej a zalijete bylinky tak, aby byly všechny ponořené. To je velmi důležité, protože pokud budou lístečky koukat z oleje ven, zvyšuje se pravděpodobnost toho, že vám macerát začne plesnivět. Pokud připravujete macerát ze sušených bylinek, tak se pravděpodobnost plísně snižuje. Zvláště opatrní buďte u měsíčku, který velmi rád plesniví. Pokud chcete mít jistotu, že nebudete muset macerát vyhodit, tak si vystřihněte z plastového kelímku kolečko o menším průměru než je sklenice a dejte ho do sklenice a na něj položte kámen. Tím bylinky zatížíte a máte jistotu, že budou všechny ponořené.

Doporučuji použít kvalitní bio olej nebo olej z prvního lisu – ideálně obojí :). Používám buď olivový olej nebo slunečnicový. Slunečnicový olej jednodušeji nasákne esenci z bylinek nebo koření, protože nemá výraznou vůni jako olivový. Olivový je zase výživnější.

Otevřenou sklenici dáme do vodní lázně (voda v hrnci) a zahříváme 20 až 30 minut. Bylinky tak rychleji pustí esenci do oleje. Do hrnce pod sklenici můžete dát hadřík nebo utěrku, aby neskákala.

IMG_9548

Popíšeme sklenici datem

Nezapomeňte si na láhev dát popisek s datem :). Macerujte 3 týdny a poté slijte do čisté sklenice a zázrak je hotov!

Macerát ze šalvěje můžete použít do domácí ústní vody nebo na oil pulling, protože šalvěj je vynikající na zuby a ústa. Macerát můžeme dát do tělových másel, balzámů na rty, masážních olejů, vlasových masek a koupelí na nohy.

TIP: Poté, co olej sliju, přidám vitamín E, aby macerát déle vydržel. Preferuji ho uchovávat v tmavé skleničce.

 

 

 

Discover wild-tornado.online, your go-to place for top-tier online gaming in Australia 2023! Get in on the fun today.

Step into a world of thrilling games and massive rewards at jackpot jill vip! Let's win, Aussies!