Váš košík je
prázdný

Divoká pažitka

Divoká pažitka – pažitka pobřežní – lesní pažitka – divoký šnytlík (Allium schoenoprasum)

Společně s ptačincem můžete v lesích a parcích narazit na divokou pažitku. Je o něco menší než ta, kterou pěstujeme na zahrádce, ale chutí je vynikající!

Je pěkně pikantní :).

Divoká pažitka je plná vitamínu C a chlorofylu. Také obsahuje množství různých minerálů – fosfor, sodík, vápník, železo, vitamínu B2 atd.

Patří do rodiny česneků a od toho se odvíjí i její léčivé vlastnosti. Je antibakteriální, snižuje krevní tlak, je ideální na trávení a proti střevním parazitům a posiluje imunitu.

 

Tipy na recepty

Určitě pažitku zapojte jako posypku na polévku. Můžete ji přidat do každé pomazánky, bylinkových másel nebo sýrů. Skvěle se hodí na omeletu.

Ideální je i na sušení nebo mražení.

 

Zálivka na saláty

  • olivový olej
  • vinný ocet nebo citronová šťáva
  • malý stroužek česneku
  • pokrájená divoká pažitka
  • opražená sezamová semínka
  • pepř
  • špetka soli

 

Krémové pečené brambory

  • brambory
  • olivový olej, máslo, ghí nebo sezamový olej
  • sojová, ovesná nebo klasická smetana
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • hrst pokrájené divoké pažitky

Brambory pokrájíme na drobné kousky a dáme do vymazaného pekáče s ořechy. Olej smícháme se solí, pepřem, muškátovým oříškem a smetanou, brambory zalijeme a pečeme do měkka. Na talířích posypeme pažitkou.

 

Ocet z divoké pažitky

  • 2 hrsti květů a stonků divoké pažitky, pokrájených
  • 3 hrnky kvalitního vinného nebo jablečného octa

Zalijeme tak, aby bylo vše ponořené, a macerujeme několik týdnů. Používáme na saláty :).

 

Zdroje a fotky:
https://www.bonappetit.com/recipe/fresh-chive-vinaigrette
https://www.bonappetit.com/recipe/creamy-chive-potatoes
https://www.all-creatures.org/picb/wfshl-chives-01.html
http://www.hungryghostfoodandtravel.com/blog/chive-blossom-vinegar
https://www.theydrawandcook.com/illustrations/11475-chive-blossom-vinegar