Divoká pažitka – pažitka pobřežní – lesní pažitka – divoký šnytlík (Allium schoenoprasum) Společně s ptačincem můžete v lesích a…
Divoká pažitka – pažitka pobřežní – lesní pažitka – divoký šnytlík (Allium schoenoprasum)
Společně s ptačincem můžete v lesích a parcích narazit na divokou pažitku. Je o něco menší než ta, kterou pěstujeme na zahrádce, ale chutí je vynikající!
Je pěkně pikantní :).
Divoká pažitka je plná vitamínu C a chlorofylu. Také obsahuje množství různých minerálů – fosfor, sodík, vápník, železo, vitamínu B2 atd.
Patří do rodiny česneků a od toho se odvíjí i její léčivé vlastnosti. Je antibakteriální, snižuje krevní tlak, je ideální na trávení a proti střevním parazitům a posiluje imunitu.
Tipy na recepty
Určitě pažitku zapojte jako posypku na polévku. Můžete ji přidat do každé pomazánky, bylinkových másel nebo sýrů. Skvěle se hodí na omeletu.
Ideální je i na sušení nebo mražení.
Zálivka na saláty
- olivový olej
- vinný ocet nebo citronová šťáva
- malý stroužek česneku
- pokrájená divoká pažitka
- opražená sezamová semínka
- pepř
- špetka soli
Krémové pečené brambory
- brambory
- olivový olej, máslo, ghí nebo sezamový olej
- sojová, ovesná nebo klasická smetana
- hrst vlašských ořechů
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- hrst pokrájené divoké pažitky
Brambory pokrájíme na drobné kousky a dáme do vymazaného pekáče s ořechy. Olej smícháme se solí, pepřem, muškátovým oříškem a smetanou, brambory zalijeme a pečeme do měkka. Na talířích posypeme pažitkou.
Ocet z divoké pažitky
- 2 hrsti květů a stonků divoké pažitky, pokrájených
- 3 hrnky kvalitního vinného nebo jablečného octa
Zalijeme tak, aby bylo vše ponořené, a macerujeme několik týdnů. Používáme na saláty :).