Juditina lékárna: Co dělat, když vás zdolá podzimní nachlazení?

Juditina lékárna je tady proto, abychom vám pomohly řešit drobné zdravotní trápení všedního dne pomocí tipů z přírody. Sdílíme zkušenosti,…

Juditina lékárna je tady proto, abychom vám pomohly řešit drobné zdravotní trápení všedního dne pomocí tipů z přírody. Sdílíme zkušenosti, které máme ověřené na sobě i svých blízkých. Bylinky najdete v lesích a kolem luk. 

Pomalu, ale jistě přichází podzim a není tedy divu, že změny počasí jsou pro náš organismus dost náročné. Dala jsem tedy dohromady několik tipů, které mi pomáhají…

 

1. Hned jak se nachlazení objeví, tak s ním začněte bojovat

Já to samozřejmě podcenila a dělala jakoby nic:)

Ideálně hned, jak začnete cítit, že na vás „něco leze“, tak si předepiště potravinové doplňky. Mám moc dobrou zkušenost se šťávou z rakytníku, která má vysoký obsah vitamínu C a taky používám tinktůru z ženšenu sibiřského – ELEUTHEROCOCC. Najdete ji na eshopu Hádkovi kosmetiky, kde si o ní můžete i více přečíst. Tinktůra z tohoto kořene patří mezi tzv imuno stimulanty a proto vám pomůže v období změn počasí povzbudit váš imunitní systém.

Pokud jste si připravili na začátku sezony tinkturu z medvědího česneku, tak máte vyhráno. I ta se používá na povzbuzení imutity:)

 

2. Zpomalte, jezte a spěte

Ano to zní trochu jako klišé, ale zrovna během přerodu pozdního léta na podzim je potřeba si uvědomit změnu, která je pro nás náročná. Jezte spíše vařené jídlo, které zahřívá. Klidně déle spěte. Nestyďte se obléct šálu a čepici:)

Mezi moje oblíbené podzimní koření patří kurkuma, zázvor, skořice, hořčičné semínko a čili. Připravujte si jídla, které jsou lehká na trávení. Ideální je rýže a dušená zelenina. Zeleninové polévky s červenou čočkou a čili.

 

3. Pijte hodně čaje

A opět ideálně ty, které zahřívají. Mám pro vás několik tipů na skvělé podzimní i zimní čajové směsy.

Skořice a zázvor – povařte několik minut v konvičce a přidejte med. Lepší je celá skořice. Skvělá kombinace, která vás zahřeje.

Zázvor a lékořice – pokud se potřebujete zaměřit na léčbu průdušek, tak doporučuji kombinovat zázvor s lékořicí. Krásně čaj osladí, pomůže vykašlávání a zahřívá. Můžete přidat trochu citronu.

Lipový list a bezový květ – ideální a jednoduchá kombinace na vypocení se a vyšší horečky. Pouze zalijte, přiklopte pokličkou a nechte 15 minut louhovat.

Máta, mateřídouška, fenykl, lékořice, rozmarýn, šalvěj, lípa – maxi kombo na průdušky.

Mateřídouška s medem – uklidnění, bolest v krku a skvělý na usnutí.

Šalvěj s medem a citronem – bolest v krku. Šalvěj má skvělé dezinfekční účinky, ale pozor, stačí 3 hrníčky denně!

Červená cibule s medem – nejlepší lék na bolest v krku, pokud nemáte jitrocelový sirup. Nakrájete cibuli na malé kostičky a zalijte medem. Cibule pustí šťávu a můžete ji jíst kolikrát denně chcete:)

Zázvor a citron – rozmixujte zázvor a celý citron bez slupky. Tuhle směs můžete rychle zalíj horkou vodou a pít!

 

4. Zůstaňte pár dní doma

Ležet v posteli, potit se a nic nedělat.

Doporučuji hezké filmy:

500 dní se Summer

Mr. Nobody

Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Hranice ovládání

 

5. Když to nezabere, tak zvolte šetrnou léčbu – homeopatika

Přečetla jsem si rady na homeopatickou domácí lékarničku a vyrazila do lekárny s tím, že se poradím s paní lékarnicí. Zjistila jsem, že paní lekarnice toho o homeopatikách ví ještě méně než já:)

Zvolila jsem tedy dle rad a koupila si Belladonu (na horečky a zánět v těle) a Stodal (homeopatický sirup na kašel).

Také jsem si několikrát denně mazala na hrudník a čelo tymiánovou mastí.

6. Mějte trpělivost

Třikrát denně jsem si dávala 5 tobolek Belladony a lžíci sirupu. Je to 5 dní a jsem fit. Se šetrnou léčbou to někdy trvá trochu delší dobu (než jeden den), pokud zanedbáte začátek jako já:)

7. Nechte se opečovat

Pokud máte tu možnost, tak si užijte „být nemocný/á“ a nechte se opečovat. Kamarádi, díky za donášku nákupu, vaření jídla a čaje, filmy až domů a super mošt jablko a rakytník🙂

Kdo je Judita?

S bylinama pracuji 11 let.. Na své cestě k nim jsem přidala masáže, aromaterapii, jógu, meditace, základy tradiční čínské medicíny a Ájurvedskou dietologii a vrátila se opět na začátek k bylinám a „vnitřní“ práci na změně vzorců. Sama jsem prošla psychoterapií skupinovou i individuální a po 5 letech ji zakončila. Posledních 6 let se intenzivně věnuji výrobě přírodní kosmetiky, mýdel a vedením kurzů primárně zaměřených na ženské skupiny. Kreativní práce v ženském kruhu je mojí cestou. Pracuji s  holistickou léčbou a sebeléčbu – celostní léčbou – těla i duše.

Discover wild-tornado.online, your go-to place for top-tier online gaming in Australia 2023! Get in on the fun today.

Step into a world of thrilling games and massive rewards at jackpot jill vip! Let's win, Aussies!