Váš košík je
prázdný

Bylinky po celý rok – kalendárium sběru

Každý duben přináší nové „klíčky“ do mého života. Začínám se totiž chystat na budoucí bylinkovou sezónu. Přemýšlím, jaké bylinky jsem během zimy upotřebila, co se mi osvědčilo a které nové recepty chci vyzkoušet. Život bylinkáře/řky se může zdát nudným, introvertním až podivínským či obstarožním.

Pro mě je to meditace, a to se vším všudy. S respektem k rostlinám, přírodě i cyklům. Návrat k sobě samé a zároveň neustálý boj s egem – kdy si uvědomuji, že nemusím sebrat všechno, a přemýšlím, zda bylinku opravdu potřebuji, zda nestačí ji pozorovat a sblížit se s ní…

Moje zásady správné bylinkářky:

  • nikdy nesbírej vše na jednom místě – netrhej všechny lístky jedné rostliny
  • sbírej jen to, co opravdu (s)potřebuješ
  • sbírej daleko od silnice
  • poděkuj a něco daruj
  • obdivuj byliny
  • dotýkej se jich a mluv s nimi

Jako skvělou pomůcku považuji kalendář sběru, podle kterého se orientuji, pokud sbírám nově to, co neznám. Proto jsme ho připravily v malé cestovní verzi i pro vás!

Můžete si v něm kontrolovat, co aktuálně sbíráme, jakou část byliny můžeme upotřebit a máte zde i prostor na poznámky.

Buď si ho můžete koupit v eshopu nebo krámku za 80,- a nebo ho dostanete k objednávce nad 900,- jako dárek. Najdete ho tady.

Bylinkové kalendárium

A teď už se podívejme na pár tipů…

Jaké bylinky kdy sbírat a co si z nich můžeme připravit:

Duben

Medvědí česnek je super nejen do jídla, připravit si můžeme i tinkturu z medvědího česneku – k posílení imunity a pro lepší zažívání

Kopřivě se určitě nevyhýbáme, užitečná nám bude tinktura z kopřiv a vyrobit si můžeme taky další kopřivové poklady. 

Kopřivu sbíráme až do října.

Květen

Černý bez, protože bezová šťáva bude skvělým letním osvěžením, jen na to musíme myslet v předstihu :),

Smrkové výhonky využijeme k výrobě smrkového sirupu. Oceníme ho později v roce v době nachlazení, protože pomáhá rozpouštět hleny a posiluje imunitu.

Červen

Jitrocel si nasbíráme třeba pro výrobu léčivého jitrocelového sirupu. Bude se hodit, až nás přepadne kašel a bolesti v krku.

Jitrocel sbíráme až do září.

 

Měsíček bude super na mastičku a hodit se nám bude i měsíčkový macerát – užijeme ho do léčivých balzámů na rty i tělových produktů.

Měsíček sbíráme červen až srpen.

Rozmarýn, lépe řečeno rozmarýnová tinktura se bude hodit jak do kosmetiky, tak do drogerie. Přidávám ji ráda do aviváže.

Rozmarýnu sbíráme červen až srpen.

Řebříček využijeme k výrobě řebříčkového macerátu. Je ohromně hojivý a desinfikuje.

Řebříček sbíráme červen až říjen.

Třezalka tiší nervový systém a hojí popáleniny, uchováme ji třeba v podobě třezalkového oleje.

Sbíráme ideálně na sv. Jana 24. 6.

Podívejte se taky na tyhle články: