Váš košík je
prázdný

8 tipů, jak na podzimní detoxikaci

Během posledních týdnů mi přišlo několik dotazů ohledně podzimní detoxikace. Myslím, že se hodí o tom napsat článek na web.

Dala jsem dohromady několik vlastních tipů, které jsem buď sama vyzkoušela a nebo se na ně chystám.

 

Jak jsem se dočetla, tak podzimní detoxikace bývá většinou zaměřená na tlusté střevo, jako na jedno z hlavních sídel imunity a na plíce.

Všude se dočtete, že během detoxikace bychom měli zdravě jíst, nekouřit a nepít alkohol a kávu. K tomu bych jen ráda dodala, že se určitě všichni snažíme jak to jde:)

Na webu Přírodní cestou jsem našla hezký a stručný popis, jak detoxikovat právě tlusté střevo a plíce. Proto pokud byste chtěli jít více do hloubky, tak doporučuji si články přečíst.

 

A teď už se pojďme mkrnout na tipy, které jsem pro vás připravila:

 

1. Jíme plevele!

Podzim je stejně jako jaro, ideálním obdobím ke konzumaci jedlých plevelů. Proto doporučuji vyrazit na zahrádku a do blízkého okolí a nasbírat si tam pár pytlíků plevelů a ty přidávat k vašemu jídlu. Plevele mají skvělou schopnost čištění krve i střev a také dobře chutnají.

Brzy napíšu detailnější článek o jedlých plevelech, ale zatím doporučuji sedmikrásky, pampelišky, jitrocel, bršlici kozí nohu

 

2. Piju čaje

Pokud jste si nasušili kopřivu, tak si ji připravite na linku a dejte si desetidenní čajovou kůru. Mkrněte se na článek o úžasné kopřivě dvoudomé:)

 

3. Odkyseluji

Já celoročně a každé ráno piju zelený ječmen. Jeho sílu jsem si vyzkoušela v době, kdy jsem trpěla kvasinkovými infekcemi a nedám na něj dopustit:)

Můžete také pít čajové směsi na odkyelení a nebo teplou vodu s citronem. Ta kromě odkyselení napomáhá i rannímu nastartování trávení.

 

4. Miluju zeleninové šťávy

Mezi moje nejoblíbenější zimní snídaně patří kaše, polévky a zeleninové šťávy. Top kombinací je mrkev, řepa, celer, zázvor a olivový olej.

Mrkev – mnoho antioxidantů, nejvyšší obsahe betakarotenu…

Řepa – bomba plná minerálů…

Zázvor – zahřeje, startuje trávení a je skvělým antioxidantem

Celer – dodá příjemnou kořeněnou chuť

kapka olivového oleje – zdravé tuky jsou potřeba a hlavně během větrného podzimu

 

5. Křemelina na střeva

Křemelinu mi doporučila moje masérka na očištění střev. Má vysoký obsah křemíků, zabíjí bakterie a cizopasníky. Křemelina je specifický druh jílu. Chutná trochu jako hlína a rozhodně mi upravila trávení, takže můžu doporučit:)

 

6. Sauna a masáže

Jak jsem se nedávno dozvěděla, tak na podzim je super infra sauna, která prohřívá zevnitř a vy jste potom jako malá kamínka plná tepla. Já miluju saunu, hlavně při změnách počasí, kdy ukrutně trpím zimou. Pokud jdu poprvé v sezoně, tak se většinou pěkně osypu. Všechny toxiny jdou ven přes kůži a proto kombinuji saunování s pitím kopřivy na pročištění krve.

Zajděte si na masáž a nebo se namasírujte doma. Vyrobte si na to tenhle super zimní zahřívací masážní olej🙂

 

7. Šankprakšalána

Když už tak pořádně! 

Pokud volíte tento přístup, tak chci určitě doporučit jogínské celkové pročištění trávicí soustavy. Kurz vede Petra už několik let. Tenhle podzim ho bohužel nestíhám, ale jaro to jistí!! Procedura je kombinovaná i s léčebnými masážemi a procedurami, tudíž je naprosto komplexní:)

 

8. Klídeček a nohy v teple..

Mrkněte na článek Jak se vyhnout podzimnímu nachlazení:)

 

Jak a co jíst či pít na podzim a v zimě? Připravuji další článek…